БАЊАЛУКА, 5. АВГУСТА  – Република Српска у септембру почиње трагање за новим рјешењем којим ће бити утврђено да се Дан Републике Српске, као и до сада, обиљежава 9. јануара, рекао је предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да Српска остаје при томе да обиљежава 9. јануар као Дан Републике.

“Видјећемо кроз коју форму, односно да ли треба доносити нови закон или ће се то регулисати новим одлукама. Ми ћемо од септембра кренути ка изналажењу рјешења, а у новембру почињу припреме за обиљежавање Дана Републике”, рекао је Чубриловић за “Глас Српске”.

Он је раније истицао да историју и чињенице не може нико да мијења, те да је јасно да је Српска настала 9. јануара 1992. године вољом српског народа и изабраних представника, прије почетка грађанског рата.

“То је неоспорна историјска и политичка чињеница која се ниједном накнадном одлуком, било којег органа власти, не може мијењати. Ми ћемо усвојити измјене којима ће бити омогућено да Српска слави 9. јануар као свој дан. Тако можемо да поступамо унедоглед. Уставни суд БиХ, у којем одлучујућу улогу имају три странца и два Бошњака, може и даље да доноси политичке одлуке, а ми ћемо, у складу са Уставом, ако буде требало поново припремати нове”, истакао је Чубриловић.

Уставни суд БиХ, у којем има шест домаћих судија и три странца, у марту је оспорио одредбе Закона о Дану Републику, а та одлука је донесена након разматрања захтјева за оцјену уставности дијела закона који је у јануару прошле године поднијело девет делегата Вијећа народа Републике Српске, међу којима су Бошњаци и Хрвати.

Из Уставног суда БиХ тада је саопштено да није у складу са Уставом БиХ оспорена одредба која гласи: “На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике”. При томе је из Уставног суда БиХ наглашено да се ни том одлуком, као ни ранијом, не доводи у питање постојање самог празника Дан Републике Српске.

Такође, не доводи се у питање, не искључује и не ограничава надлежност Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о томе којег датума ће се прослављати Дан Републике Српске.