БАЊА ЛУКА, 08. мај – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је грађанима Републике Српске 9. мај – Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, поручивши да се српски народ међу првим европским народимао одлучно и храбро супротставио фашизму и нацизму, највећим пошастима човјечанства у 20. вијеку и да је у борби за мир и слободу дао огромну жртву.

“Слободарски српски народ дао је немјерљив допринос у борби против фашизма и нацизма, ослобађању Европе од овог зла и успостављању демократског и хуманог друштва. Слобода је, нажалост, крвљу плаћена – у Другом свјетском рату страдалао је више од милион Срба. Са великом тугом и пијететом требамо се сјетити свих убијених у борбама и страдалих у логорима смрти НДХ”, истакао је Чубриловић.

Он је истакао да су забрињавајући и опасни стални политички покушаји ревизије историје и умањивања улоге и жртве српског народа у борби против фашизма и нацизма.

“Неморални су и нецивилизацијски поступци и изјаве појединих међународних представника и дипломата који и данас, 77 година од завршетка најмасовнијег рата по броју људских жртава и окончања најстравичнијег сукоба у историји човјечанства, упорно не помињу српске жртве у Јасеновцу и другим стратиштима НДХ. То је нови злочин према жртвама и чин којим се затире истина, правда и помирење на овим просторима”, истакао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је нагласио да је наша обавеза да његујемо универзалне антифашистичке вриједности и чувамо сјећање на хероје који су побиједили фашизам и нацизам и изборили се за живот достојан човјека.

“Забрињавајуће је јачање фашистичких и нацистичких покрета и организација у Европи и свијету. Човјечанство као да још није научило лекцију из претходних свјетских, крвавих ратова. Европа и свијет морају одлучно и истински да поштују и афирмишу антифашистичке принципе. Надируће фашистичке и нацистичке идеје морају да се сасјеку у коријену, како се крвави сукоби и масовни злочини не би никада више поновили”, нагласио је Чубриловић.