БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас Срни да је Устав Српске темељ Републике и најбољи основ за њено очување.

“Устав Републике Српске је остао темељ без обзира што је на њега донесено више од 120 амандмана. У континуитету смо очувања Устава јер напади на Српску нису престали ни до данашњег дана”, истакао је Чубриловић у изјави Срни поводом 27 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Чубриловић је оцијенио да су тадашњи народни посланици показали визионарство када су усвојили Устав који је опстао до данашњег дана.

“Неки у БиХ нису задовољни ни да имамо Дан Републике Српске и свој Устав, нити да се понашамо према Уставу и путем амандмана и на друге начине атакују на те датуме и та документа. Надам се да ће представници Српске остати принципијелни у одбрани Устава и наших овлашћења и да ће Српска у сваком погледу јачати, што је услов и за добар живот грађана”, нагласио је Чубриловић.

Говорећи о амандманима на Устав Српске који још нису уграђени у њега због блокаде бошњачких представника у Вијећу народа Републике Српске, Чубриловић је истакао да су се они односили и на доношење новог Устава и да су ту врло осјетљива питања која треба да буду ријешена као што је укидање смртне казне.

“За промјену Устава треба широк политички консензус странкама које сједиште имају у Српској, али и осталих субјеката. Добро би било да можемо да дођемо до новог устава, али не треба по сваку цијену инсистирати на томе ако за то нису створени квалитетни услови”, рекао је Чубриловић.

Сутра се навршава 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донијела 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара исте године.