БАЊА ЛУКА, 09. септембра – Кандидати Демократског савеза – ДЕМОС из Изборне јединице три на листама за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ вечерас су се представили грађанима бањолучког насеља Лазарево, гдје су још једном појаснили за шта се конкретно ова странка залаже и коју политику заступа.

У име домаћина, присутне је поздравио кандидат ДЕМОС за Народну скупштину Републике Српске Жељко Савић, који је суграђане позвао да 2. октобра ове године изађу на изборе, јер је то у суштини и најважније, а затим да своје повјерење дају кадровима ДЕМОС-а.

Према његовим ријечима, људи са листе ДЕМОС за оба нивоа власти, односно за посланике у Народној скупштини Републике Српске и Представничком дому Парламента БиХ препознатљиви су у својим срединама, првенствено као остварени људи у својим професијама, а затим и у политици.

Његово мишљење дијели и кандидат за посланика у Народној скупштини Републике Српске, генерал Драгомир Кесеровић, који је нагласио да ће се у свом политичком раду посебно залагати за права борачке популације, првенствено породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, али и демобилисаних бораца Војске Републике Српске.

Према његовим ријечима, борачке категорије не могу и не смију бити „социјалне категорије“, већ им се кроз одређена законска рјешења мора дати равноправан статус са осталим буџетским категоријама.

Кандидат ДЕМОС за посланика у Народној скупштини Миленко Вучета оптимистичан је у погледу броја гласова, које ће странка освојити, јер је увјерен да су грађани препознатли искреност политике Демократског савеза.

Додатну дозу оптимизма и вјере улијева и чињеница да је ДЕМОС, према његовим ријечима, већ на првој провјери снаге, односно на локалним изборима  2020. године у Републици Српској освојио нешто више од 43.000 гласова.

Тај резултат, сматра он, на предстојећим општим изборима, може бити само бољи.

Носилац листе Демократског савеза за Представнички дом Парламента БиХ Слободан Станаревић поручио је да ДЕМОС, можда, јесте мала и млада странка, али да је досадашњим радом њених представника показала да је и те како битан фактор на политичком небу Републике Српске, а послије ових избора и на нивоу БиХ.

“Једна од ствари за коју ће се ДЕМОС залагати јесте измјена законских рјешења о волонтирању. Стоп израбљивању младих људи! Зар није довољно то што су, да тако кажем, на грбачи родитељима током школовања, мора ли тако да буде и по завршетку студија и стицању дипломе? Умјесто волонтирања, тражимо подршку за програм „Мој први посао“, гдје би тим људима обезбједили могућност да добију запослење и почну да живе самостално”, нагласио је Станаревић.

Он је додао да ће ДЕМОС у законодавним институцијама предложити и план „999 за Српску“, којим би било предвиђена одређена новчана давања за одређене категорије и то 333 КМ за борце за вјерски празник, по њиховом избору, затим 333 КМ сваком пензионеру сваког 1.јуна у години и на крају, 333 КМ сваком студенту сваког 1. септембра у години.

“Ако добијем ваше повјерење и одем у Парламент БиХ, желим и мени и вама да будем последња генерација посланика из Републике Српске у том парламенту. Живио ДЕМОС, живјела Република Српска”, поручио је Станаревић.

Носилац листе ДЕМОС за Народну скупштину Републике Српске, актуелни предсједник Парламента Српске и први човјек ДЕМОС-а Недељко Чубриловић захвалио је грађанима на одзиву на трибину и позвао их да изађу на изборе и бирају, не само да гласају.

Према његовим ријечима, листе ДЕМОС-а заиста су пуне квалитетних људи, остварених у сваком погледу и спремних за борбу за бољи живот грађана Српске.

“Вјерујем да знате зашто сте вечерас овдје. Вјерујем да сте спремни да дате подршку једној нормалној политици, људима који желе компромисом да рјешавању све проблеме, људима, који ће и послије ових избора својим комшијама моћи да кажу „добар дан“, онима који ни на који начин нису дали допринос расколу у било којој средини, на било ком нивоу, ни међу било којим народом”, истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, ова кампања је судар два пола, наизглед непомирљива.

Успјех ДЕМОС -а у таквој ситуацији, сматра Чубриловић, биће мјера нормалности стања у Републици Српској.

“Република Српска сигурно има потенцијал да све то ријеши на квалитетан начин, на задовољство њених грађана и да сваку нашу средину, нашу локалну заједницу учини мјестом пожељним за живот грађана”, навео је Чубриловић, подсјетивши да ни он нити ико у ДЕМОС- у није склон давању обећања, за које зна да не могу бити испуњена.

Он је позвао грађане да подрже кандидате са обје листе ДЕМОС-а, као и заједничке кандидате за предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић.