ПРИЈЕДОР, 6. ФЕБРУАРА  – Донедавни предсједник Градског одбора Социјалистичке партије /СП/ Приједор и једини одборник те странке у Скупштини града Ранко Колар прешао је у Демократски савез /ДЕМОС/ и убудуће ће у локалном парламенту дјеловати као независни одборник, а заступати политику ДЕМОС-а.

Потпредсједник ДЕМОС-а Томислав Прпош рекао је да је странка опредијељена за сарадњу са СНСД-ом, СП-ом и другим партијама које су на власти, али не и са ДНС-ом.

“Имао сам потребу да подвучем да нећемо сарађивати са ДНС-ом. Логично је и постоје разлози за то. Ми смо настали на критици политике ДНС-а. Наш одборник ће бити на страни добрих ствари за овај град, али у принципу нисмо за и нећемо сарађивати са ДНС-ом”, рекао је Прпош на конференцији за новинаре у Приједору.

Прпош, који је и предсједник Иницијативног одбора ДЕМОС-а за приједорску регију, оцијенио је да је ситуација у Приједору озбиљна и да се очекују турбуленције.

“Привредна ситуација није повољна, политичка, такође, на прошлој сједници Скупштине града било је турбулентих појава и то се и даље наставља. Да напоменем само једно питање – одржавање путне мреже – у посљедње двије године није ништа учињено. Зашто? Одговор за то треба наћи у граду”, навео је Прпош.

Ранко Колар рекао је да је због неутемељене и исхитрене одлуке Извршног одбора СП-а и непознавања стања у Градском одбору СП Приједор, овај одбор, нажалост, распуштен, па је био принуђен да одабере другу политичку опцију.

Члан иницијативног одбора ДЕМОС-а Александра Чанић рекла је да ДЕМОС-у свакодневно приступа велики број чланова, посебно омладине и жена, и да се осјећа огромна енергија и српемност чланства за побољшање живота у Српској.

У току су припреме за оснивачку скупштину ДЕМОС-а у Приједору која би требало да буде одржана почетком марта.

Приступнице је до данас потписало више од 150 чланова. Један број њих је прешао из ДНС-а, али највећи дио чланства приједорског ДЕМОС-а није из ДНС-а, речено је на данашњој конференцији за новинаре.