БАЊА ЛУКА, 4. јануара – Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић послао је поднесак Основном суду Бањалука у коме тврди да је назив Демократског савеза (ДЕМОС) кога су основали бивши чланови ДНС – незаконит.

Докумет, који је у посједу Српскаинфо, суду је послат 24. децембра, два дана након што је одржана оснивачка скупштина ДЕМОС, за чијег је предсједника изабран Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

– Назив нове политичке организације који су онивачи предвођени бившим члановима ДНС одабрали, а који гласи Демократски савез, апсолутно је противзаконит, цијенећи да дати назив садржи битна обиљежја назива политичке организације коју представљам и заступам, а која дуги низ година траје у политичком и парламентарном „животу“ Републике Српске. Све ријечи које чине назив нове политичке организације садржане су у називу Демократски народни савез, односно једина је разлика што ДНС у свом називу има и придјев „народни“ – написао је Павић.

Члан ДЕМОС Боран Босанчић, који је био задужен за регистрацију нове политичке партије, каже да први пут чује за поднесак ДНС и да је помало зачуђен.

Додаје да је Основни суд уредно прихватио регистрацију Демократског савеза и да није тражио да било шта мијењају у називу.

– Наравно да смо приликом регистрације водили рачуна да буде испоштован члан 16. став 4. Закона о политичким организацијама. Тај поднесак ДНС је потпуно неоснован, имајући у виду да скраћеница ДЕМОС, као ни сам наш лого знак, ни на који начин немају везе са ДНС. По тој логици, ни ДНС не би могао да буде регистрован јер је он регистрован након разлаза са политичком организацијом Српски народни савез и такође задржао двије ријечи њеног назива – каже Босанчић.

– Пред нама су обавезе одржавања скупштина локалних организација и формирање регионалних одбора. Тај процес морамо да завршимо до краја фебруара – каже Босанчић за Српскаинфо.