БАЊА ЛУКА, 18. јануар – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је парламент Српске стабилан и да ће дочекати крај мандата са постојећом скупштинском већином.

“Ту неће бити додатних турбуленција и готово је неизводиво да се тако нешто догоди. Прошли сазив парламента радио је са много мањом скупштинском већином и ефикасно је одрадио свој мандат. Сада имамо 48 до 50 народних посланика и та скупштинска већина неће падати”, рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

На питање да ли на изборима нослилац мандата треба да буде странка или појединац, с обзиром на то да се често дешава да појединац промијени страначки дрес, Чубриловић је рекао да ће тога све мање бити, те да ограничавање народног посланика да у четири године не може да промијени став није најдемократскије рјешење.

“Не може странка да буде носилац нечије идеје, поготово да имате случај да цијела група или клуб промијени став”, појаснио је он.

Kада је ријеч о преговорима са Међународним монетарним фондом о новом аранжману, Чубриловић је нагласио да Српска ни под којим условима не може да прихвати условљавања, односно пренос надлежности.

“Покушава се и у ово вријеме наћи рјешење за недостатак средстава са партнерима који су спремни да подрже Српску у њеним настојањима и вјерујем да ће Влада из овог проблема изаћи као побједник, са квалитетним рјешењем, гдје ће буџет бити реализован у цјелости”, истакао је Чубриловић.

Он је увјерен да напади политичког Сарајева неће онемогућити реализацију бројних, квалитетних заједничких пројеката Републике Српске и Србије.

Чубриловић сматра да такви пројекти могу само да донесу добро свима који желе да виде да ће они доносити нову вриједност и за БиХ и Српску.

Он је истакао добру сарадњу Народне скупштине са Владом Српске, која, како је навео, своје законске обавезе извршава и у вријеме пандемије вируса корона, иако нису били нимало једноставни.

Чубриловић је појаснио да је у тим условима Влада испунила све законске обавезе, нико од буџетских корисника није остао без плате и личних примања, што је велики допринос стабилизацији укупних односа у Републици Српској.

“На вријеме су припремљени буџет и Економска политика за ову годину, без обзира на незаконито помјерање локалних избора у БиХ. Влада је успјела да уђемо у буџетску годину и вјерујем да ће Влада као и претходних година предано радити на томе да се буџет и Економска политика реализују”, навео је предсједник парламента.

Говорећи о односима у граду Бањалука, када је градоначелник из једне, а скупштинска већина из друге политичке опције, Чубриловић је нагласио да то значи компликовање односа.

“Већ сада имамо рјешења која нису саставни дио обећања оних који су жељели овог кандидата за градоначелника. То ће брзо почети да ствара одређене анимозитете, а у којем правцу ће се то окренути, пред нама је да видимо. Скупштинска већина има легитимно право да и подржава и оспорава одређена рјешења”, навео је Чубриловић.

Он сматра да град Бањалука треба да има руководство које посједује одређено искуство.

“Бањалука је велики град и за овакав експеримент сада није било вријеме”, оцијенио је Чубриловић.

СРПСKА ГАРАНТ БЕЗБЈЕДНИЈЕМ ЖИВОТУ СРПСKОГ НАРОДА У БиХ

Чубриловић каже да је Српска гарантује безбједнији живот српском народу у оквиру БиХ.

Чубриловић је навео да ће народ увијек имати ослонац у државотворности Српске.

“Нажалост, константно се суочавамо са покушајем преноса надлежности Српске на ниво БиХ на чему инсистирају бошњачки политичари, али и дио међународне заједнице. Потврда овога јесу и посљедњи преговори са Међународним монетарним фондом који жели да Српска пренесе дио надлежности на ниво БиХ”, рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Он је напоменуо да је Српска стабилна и да њене институције функционишу боље од оних у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ, иако се у скоро три деценије постојања суочавала са различитим изазовима.

“Чињеница је да поједини парламенти у окружењу уопште не раде и да нису дефинисане скупштинске већине, за разлику од Народне скупштине и осталих институција Републике Српске које функционишу несметано”, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Република Српска се залаже за БиХ без високог представника и уплитања дијела међународне заједнице.

Он је нагласио да останак високог представника у БиХ није добра порука за будућност.

“Ако се ништа није могло урадити за 25 година, тешко је очекивати да у наредном мандатном периоду високи представник нешто значајно уради на добробит грађана. БиХ може брже и боље ићи на европском путу без високог представника и уз договор домаћих лидера”, рекао је Чубриловић.

Према његовом мишљењу, БиХ неће бити у фокусу нове америчке администрације, упркос жељама бошњачких политичара, јер су политичке прилике у свијету измјењене.

“Без Срба и Хрвата је тешко мијењати Устав БиХ, поготово ако би неко желио мијењати конситутивност народа”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Чубриловић је оцијенио да су институције БиХ пропустиле прилику да на квалитетнији начин ријеше ово питање.

“Република Српска није у прилици да мигрантима пружи уточиште поготово што је сва помоћ за њих ишла посредством институција БиХ и неких приватних фирми. Српска није учествовала у овоме, нити има било какву обавезу”, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина у прошлој години радила у отежаним условима због пандемије вируса корона, али да је реализовала све што је било предвиђено.

“Народна скупштина Републике Српске је била најефикаснија и у условима пандемије што је од изузетног значаја, а план и програм рада Скупштине за ову годину имаћемо до 28. фебруара”, закључио је Чубриловић.