БАЊА ЛУКА, 10. фебруар – Шеф посланичког клуба ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да ће Клуб ДЕМОС-а подржати предложене измјене и допуне Кривичног законика Републике Српске, јер сматра да предвиђене казне одговарају тежини кривичних дјела, да постижу превентивно и репресивно дејство и да ће њиховом примјеном кривично законодавство бити унапређено.

Она је истакла да ДЕМОС посебно подржава увођење доживотног затвора за одређена кривична дјела, као што је кривично дјело обљуба са дјететом млађим од 15 година, услијед чега је наступила смрт дјетета.

Стевановићева је подсјетила да је увођење казне доживотног затвора изазвало велику пажњу јавности, посебно стручне, при чему су се појавили ставови да увођење казне доживотног затвора значи корак уназад и да је антицивилизацијски чин.

„Наравно да свако има право на своје мишљење и став, али мој лични став је да  је сасвим оправдано увођење казне доживотног затвора, посебно за кривично дјело обљубе са дјететом млађим од 15 година, услијед чега је наступила смрт дјетета. Сматрам да ниједна блажа казна за починиоца таквог дјела не би превентивно дјеловала. Вјерујем да ће постоајње ове казне утицати дестимулативно на могуће починиоце ових кривичних дјела“, рекла је Стевановићева.

Она је додала да ДЕМОС подржава и увођење казне одузимања возачке дозволе, имајући у виду чињеницу да је на путевима све више саобраћајних несрећа, са великом материјалном штетом и са губицима људских живота, а да саобраћајне несреће изазивају људи који возе под утицајем алкохола и наркотика или возе агресивно и неодговорно.