БАЊА ЛУКА, 23. јула – Демократски савез – ДЕМОС најоштрије осуђује одлуку одлазећег високог представникау БиХ Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање наводног геноцида и Сребреници.

ДЕМОС сматра да све политичке партије у Републици Српској треба да буду јединствене у осуди и одбацивању ове срамне Инцкове одлуке, јер она удара у темеље Републике Српске. ДЕМОС у име својих чланова и гласача, али и у име српског народа у БиХ и Републици Српској одбацује квалификације о геноциду и сматра да је једини геноцид на овим просторима онај који је извршен над српским народом у Другом свјетском рату.

ДЕМОС пита Валентина Инцка да ли ова одлука значи да се забрањује рад свим научницима, историчарима који треба да расвјетле све догађаје на овим просторима, па и злочин у Сребреници за који је Међународна комисија недавно научно утврдила да није био геноцид.

Ова скандалозна одлука одлазећег високог представника уништила је и посљедњу наду у могућност опстанка БиХ и приморала све политичке субјекте у Републици Српској да кроз заједнички институционални одговор стану у одбрану националних интереса српског народа и позиције Републике Српске. Такође, ДЕМОС је разочаран и забринут јер је Инцко својим дјеловањем до посљедњег дана мандата закомпликовао политичку ситуацију у БиХ и оставио политички хаос.

ДЕМОС поставља и питање правног легитимитета донесене одлуке, будући да је Валентин Инцко 27. маја поднио оставку на мјесто високог представника.