БАЊА ЛУКА, 24. децембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, некадашњи предсједници парламента Српске и предсједавајући оба дома Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске потписали су данас у Бањалуци изјаву о непристајању на кршење Општег оквирног споразума за мир у БиХ и одбрани демократских вриједности и начела парламентаризма у БиХ.

Чубриловић је рекао новинарима да су потписници изјаве забринути за актуелне политичке процесе у БиХ.

Он је подсјетио да су наметнути закони високих представника и пренос надлежности на ниво БиХ били мимо Устава.

“Одговорност за ово сносе поједини представници такозване међународне заједнице у БиХ. Процесима и активностима о којима је ријеч нарушава се уставно уређење у БиХ и онемогућава успостављање правног система адекватног уставном уређењу”, истакао је Чубриловић.

Он је напоменуо да се супротно анексима четири и 10 Дејтонског мировног споразума доносе закони из надлежности законодавних институција и суспендују њихове надлежности.

“Нарушавају се демократски односи и онемогућава успостављање демократског система адекватног мултиетничком саставу становништва”, додао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, угрожавају се људско достојанство, једнака и неотуђива права људи, те вријеђају слободе савјести и говора.

“Разбија се свака прилика за развој пријатељских односа међу народима који живе у БиХ и подрива могућност заједничког живота. Појединцима и групама људи противправно се одузимају политичка права, слобода кретања, отуђује имовина и забрањује право на рад”, навео је Чубриловић.