БАЊА ЛУКА, 04. марта – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и амерички политичар грчког поријекла Крис Спироу сагласили су се да је неопходно поштовати и примјењивати Дејтонски мировни споразум, јер је то један од важнијих међународних докумената који су прихватиле све стране потписнице.

Чубриловић је на састанку у Бањалуци рекао да је Република Српска у потпуности опредијељена за поштовање и примјену Дејтонског мировног споразума и свих његових анекса, којима је јасно дефинисана подјела надлежности и власти између ентитета и заједничких институција у БиХ.

Он је нагласио да у потпуности треба да се поштују Дејтонски мировни споразум, као и други међународни уговори.

– Нису прихватљива наметнута рјешења која су супротна Дејтону и Уставу и која нису допринијела напретку и бољој функционалности администрације и друштва – истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је важно то што је Спироу објавио књигу о Дејтону, јер је он један од непосредних учесника постизања Међународног мировног споразума који, не само да је донио мир, већ је и дефинисао уставно уређење БиХ и јасно одредио позицију Републике Српске, саопштено је из Народне скупштине.

Спроу, који је истакнути члан Демократске странке САД и савјетник делегације СРЈ у Дејтону борави данас у Бањалуци, гдје ће бити промовисана његова књига “Пут у Дејтон – у потрази за миром”.