БАЊА ЛУКА, 22. октобра – Српски народ у БиХ и данас као и прије 30 година мора да брани своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету, поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, отварајући у Бањалуци изложбу поводом обиљежавања три деценије парламента Српске.

Он је напоменуо да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, правне претече Народне скупштине Републике Српске, 24. октобра 1991. године, било политички изнуђено с циљем одбране од прегласавања од посланика из друга два народа у БиХ и заштите конститутивности и равноправности српског народа у БиХ.

“И онда и данас готово је иста структура оних који неће до краја да нас чују, а камоли да разумију. И онда и данас морали смо бранити своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету”, нагласио је Чубриловић у обраћању у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске.

Он је рекао да је изложба поводом 30 година развоја Народне скупштине Републике Српске свједочи о томе да српском народу и његовим изабраним представницима никада није било лагодно.

“То јесте и мора бити важан елемент наше специфичне културе сјећања која увијек мора бити окренута и уназад и унапријед, и у којој не смијемо изневјерити претке ни разочарати потомке”, нагласио је Чубриловић.