БАЊАЛУКА, 28. ФЕБРУАРА – Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да политички и други представници Републике Српске не прихватају 1. март као датум такозване независности БиХ.

“Српска ни на који начин не придаје значај том датуму, иако никоме не оспорава право да обиљежава на том плану оно што мисли да треба”, рекао је Чубриловић Срни.

Чубриловић је нагласио да би неки други у оквиру БиХ требало да уваже све оно што је српско јер њихова оспоравања иду ка уношењу додатне нестабилности на овим просторима.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.