НОВИ САД, 4. октобра – Предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу вечерас је у Новом Саду уручено престижно регионално признање „Дунавски цвет“.

У образложењу награде наводено је да је „Дунавски цвет“  Чубриловићу додјељен за несебичан ангажман у повезивању људи идеја и тржишта у региону, што је носећа порука Дунавске стратегије, као документа економског и друштвеног развоја земаља Подунавља.

„Отвореност за дијалог и пружену руку сарадње Недељко Чубриловић је испољавао током целе професионалне каријере и као рукводилац у привредик и министар  и сада као председник Народне скупштине Републике Српске. Уз највећу пажњу коју је поклањао привреди, као велики љубитељ спорта посебно је афирмисао регионалну сарадњу у области спорта,сматрајући да је спорт тај који повезује и спаја земље, народе и културе”, пише, између осталог у образложењу Одлуке о додијели високог признања.

Награда је уручена у склопу осмог по реду „Дунавског бизнис форума”, који се одржава у Новом Саду.

Прије почетка церемоније уручивања награде, предсједник Чубриловић је поручио државама у региону да треба да учине корак уназад како би се дошло до рјешења која ће данас задовољити потребе свих.

„Ја се искрено надам да се тим путем крећемо управо на скуповима какав је `Дунавски бизнис форум`. Подунавске земље, све које су биле на Форуму, а и оне које нису, морају кренути уназад да би стигле до рјешења која су данас добра за све њих. Уз то, морамо да радимо и гледамо у будућност, помало запостављајући тренутне своје обавезе, па чак и оне емотивне природе”, рекао је предсједник Чубриловић.

Он је захвалио организаторима Форума за додијељено признање.

„Људи који размишљају, какве награде и коме додијелити очигледно су препознали оно што сам током своје каријере радио, а то је увезивање људи, региона, фирми, привредних субјеката. Препознавао сам десетинама година, шта значи помоћ спорту и култури и давао сам се тим областима несебично. Награда `Дунавски цвет` јесте признање за оно што сам радио, али ја истим путем настављам и даље“, нагласио је Чубриловић.

„Дунавски бизнис форум“ окупио је 350 учесника из Србије, земаља Балкана и дунавског региона, а одржава се под покровитељством Привредне коморе Србије, Покрајинске владе и града Новог Сада.

Организатори овог форума су „Медија инвент“, Унија послодаваца Србије, Удружење за европску територијалну сарадњу Словеније ТЕРИС, Институт европских региона из Салцбурга и кластер „Екопанонија“ из Новог Сада.