БАЊА ЛУКА, 12. мај – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да би посебна сједница највише законодавне институције о укидању ванредног стања у Српској требало да буде одржана наредне седмице, с обзиром на то да су ублажене мјере које се односе на борбу против вируса корона.

“Очекујем да у овој седмици Влада усвоји приједлог за укидање ванредног стања како би посебна скупштинска сједница била одржана наредне седмице. Важно је да привреда ради, а и због осталих постојећих околности вријеме је да ванредно стање буде укинуто”, рекао је Чубриловић у интервјуу Срни.

Он је истакао да ће сутра бити одржан консултативни састанак Колегијума Народне скупштине Републике Српске на коме ће бити ријечи о условима за одржавање предстојеће посебне скупштинске сједнице.

“Имамо скупштинску салу која нема природно провјетравање и у којој треба да борави више од 100 људи, а о свему смо консултовали и стручњаке. Надам се да ћемо постићи сагласност у којим условима, када и гдје ће бити одржана посебна сједница Народне скупштине о укидању ванредног стања”, додао је Чубриловић.

Говорећи о критикама и питањима опозиције зашто нема сједница Народне скупштине, Чубриловић је рекао да опозиција у демократском друштву има право да критикује, али да чињенице не смију бити погрешно тумачене.

“Народна скупштина ради, само не засиједа у пленуму. Највиша законодавна институција није скрајнута нити је минимзиран њен рад тиме што су предсједник Републике и Кризни штаб преузели одређене надлежности”, истакао је Чубриловић и подсјетио да је Народна скупштина усвојила одлуку о ванредном стању.

Ова чињеница, категоричан је он, говори да је Народна скупштина Републике Српске донијела значајну одлуку и да није било злоупотребе у вријеме ванредног стања када су усвајане одлуке са законском снагом.

“У овом времену није било кршења закона и Устава Републике Српске и све што је урађено је било у складу са највишим правним актом и законима. Посланици су радили на терену, помагали грађанима и били чланови кризних штабова што је значајно”, подсјетио је Чубриловић.

Он је поновио да је ради ефикасности институција било неопходно да буде уведено ванредно стање у Српској, чији је циљ брже усвајање важних одлука.

“Не би било добро да смо засиједали и на тај начин добили нови кластер, односно заражене вирусом корона. Већина земаља је радила као и ми и зато се не може рећи да смо начинили погрешан корак, а резултати које смо постигли су задовољавајући”, рекао је Чубриловић.

Коментаришући тврдње да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик управља институцијама у Српској, па и Народном скупштином, Чубриловић је оцијенио да то није тачно и да је ријеч о извртању теза.

“Додик је предсједник најјаче политичке партије, па самим тим и најбројнијег Клуба посланика у Народној скупштини. Због тога пресудно може да утиче на одлуке и политику, али зар то није доказ демократског приступа у друштву”, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да ће Народна скупштина, након предстојеће посебне сједнице, наставити редован рад и да ће бити испоштован законодавни дио рада.

“Да ли ћемо до краја ове године обрадити све тематске цјелине зависи од броја радних дана и ефикасности рада. Ако не будемо губили вријеме у јаловим дискусијама, све можемо урадити”, сматра Чубриловић.

Према његовим ријечима, веома брзо ће бити заказана редовна сједница и важно је да буду створени услови за одржавање сједница.

Он је напоменуо да ће на првој редовној сједници бити разматран Програм рада Народне скупштине скупштине и законска рјешења које је Влада упутила.

“Када је ријеч о измјенама Пословника о раду Народне скупштине, материјал би требало да буде спреман за прву редовну сједницу. Законодавни одбор чини напор да буде постигнут што већи степен сагласности владајуће већине и позиције. Циљ измјена јесте ефикаснији рад и да што мање губимо вријеме у јаловим расправама”, рекао је Чубриловић.

Према његовом мишљењу, у времену ванредног стања није било добро што су се поједини функционери неодговорно понашали.

“Ријеч је о људима који су јавне личности и треба да обрате посебну пажњу у оваквом времену. Вјерујем да су свјесни своје одговорности и да су спремни да сносе посљедице”, навео је Чубриловић.

Осврћући се на најављено служење мисе у Сарајеву за жртве Блајбурга, Чубриловић је рекао да је тако нешто недопустиво.

“Иако је ријеч о црквеном обреду, не може се рећи да политика није присутна. Набољи став о овоме изнио је његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом”, закључио је Чубриловић.