БАЊА ЛУКА, 09. новембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас са представницима организација, савеза и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата о сарадњи ових удружења са Народном скупштином.

На састанку су учествовали представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, Савеза логораша, Организације ампутираца “УДАС”, Удружења ветерана и Организације старјешина Војске Републике Српске, као и предсједник скупштинског Одбора за борачко-инвалидску заштиту Маринко Драгишић.

Представници борачких организација од јавног интереса истакли су на састанку да није потребно одржавање посебне сједнице Народне скупштине на којој би се разговарало о њиховим правима, истичући да је ријеч о политизацији проблема.

Говорећи о актуелним политичким дешавањима, нагласили су да се чланство борачких организација и савеза Републике Српске залаже за враћање надлежности Републици Српској и изразили жељу да са институцијама Српске потпишу споразум о заједничком дјеловању у том смјеру.

Истакли су да никада ниједан представник ових организација, у свом дјеловању и иступима није поменуо рат као опцију рјешавања политичких проблема у земљи, али да, нажалост, те пријетње долазе са друге стране.

Они су изразили заинтересованост за активан рад у скупштинским одборима, те нагласили проблем остваривања допунских права борачких категорија и неријешен статус бораца и ратних војних инвалида Војске Републике Српске који живе у ФБиХ, посебно када је ријеч о здравственим услугама.

Представници ових удружења заложили су се за убрзање процеса запошљавања дјеце погинулих бораца, те за повећање обрачуна борачких накнада.

Чубриловић је изразио пуно разумијевање за проблеме са којима се ова удружења суочавају, истичући спремност Народне скупштине за константну комуникацију и усаглашавање отворених питања и брже рјешавање проблема које организације, савези и удружења од јавног интереса проистекла из Одбрамбено-отаџбинског у име свог чланства делегирају.