БАЊА ЛУКА, 28. априла – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да нико не жели да ванредно стање траје дужи период, али да његово укидање не зависи од политичких жеља и воље појединих политичких групација или странака, већ да ће о томе одлучити струка.

“Kако струка буде вршила оцјене стања, тако ће се доносити и одговарајуће одлуке, а слушајући струку, могуће је постепено попуштање за петнаестак дана, али није реално да ће бити дозвољена колективна окупљања”, додао је Чубриловић.

Он је за “Глас Српске” рекао да је прије тачно мјесец дана одржана посљедња сједница републичког парламента, што је учињено у правом тренутку с циљем заштите здравља становништва.

“Овдје је на вријеме препозната потреба увођења ограничења и Народна скупштина је пренијела дио овлаштења на предсједника Републике, који сада носи највећу одговорност”, рекао је он.

Према његовим ријечима, имајући у виду да је ријеч о здрављу становништва, ефикасније је да се одређена питања регулишу уредбама него да се одржи сједница парламента.

“За одржавање једне сједнице ангажује се укупно око 200 људи, рачунајући и посланике, због чега је тешко спровести све прописане мјере, а не би било добро да Народна скупштина буде нови кластер. Што се тиче редовних скупштинских материјала, ми смо до краја марта требали да усвојимо програм рада за ову годину у којем су 93 законска рјешења и око 70 тематских цјелина, али ништа није такве природе да не може сачекати”, навео је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Kоментаришући укидање карантина у Федерацији БиХ, Чубриловић је рекао да је министар здравља Српске Ален Шеранић већ најавио да ће бити донесене одлуке о томе како спроводити мјере.

“Остају на снази рјешења инспектора која путници добијају на граници, а до свијести људи је да ли ће се они пријавити у својој локалној заједници и потом ићи у заједнички карантин или кућну изолацију. Тамо гдје је развијенија свијест и гдје влада дисциплина, тамо су и резултати. Наши грађани су у огромном проценту дисциплиновани, али увијек има неодговорних и због њих ће се морати тражити и друга рјешења”, навео је Чубриловић.

Говорећи о мјерама које ће се предузимати с циљем превазилажења економских посљедица пандемије, Чубриловић је рекао да се и економски моћније земље припремају огромна средства за подршку привреди и да ће то радити и Српска.

“Неке мјере су већ донесене, као што је подршка онима који су директно погођени одлукама о забрани рада, а неке мјере и програми подршке се припремају”, навео је Чубриловић, који је и предсједник Демоса.

Чубриловић је рекао да је посебна сједница Народне скупштине, на којој је донесена одлука о проглашењу ванредног стања, била затворена за јавност искључиво због здравље људи који учествују на сједници, како она не би постала нови кластер.

“Зна се какво је тада било стање у Бањалуци. Није затворена да би се било шта сакрило, јер нема апсолутно никаквих тајни у ономе што је одлучено на тој сједници”, додао је Чубриловић.

Kада је ријеч о локалним изборима, Чубриловић је оцијенио да би избори требало да се одрже када је и планирано – 4. октобра.

“Овдје је проблематичан рад Централне изборне комисије /ЦИK/ БиХ због незаконитог избора српских чланова ЦИK-а. То може додатно да закомпликује ситуацију, али изборе свакако треба одржати”, рекао је Чубриловић.