БАЊА ЛУКА, 28. фебруара – Обиљежавање 1. марта као тзв. дана назависности БиХ је фалсификат, јер БиХ нема закон о празницима, а тај датум не одражава вољу сва три конститутивна народа, будући да је референдум 1. марта 1992. године на којем је прегласана воља српског народа за останак у Југославији био увод у крвави грађански рат, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Он је подсјетио да је тог 1. марта убиством српског свата код цркве на Башчаршији послата порука српском народу каква му је судбина у тој независној Босни намијењена.

Предсједник Чубриловић је подвукао да Република Српска не признаје 1. март као „државни“ празник, будући да државни празници морају да се дефинишу у парламентарној процедури доношењем закона о празницима и консензусом сва три конститутивна народа у БиХ.
Додао је да све док не буде донесен закон о празницима БиХ, 1. март није празник, него и правни и суштински фалсификат.

Он је подсјетио да је НСРС, чијих 30 посланика је 2016. године поднијело апелацију Уставном суду БиХ, очекивала да тај суд поступи принципијелно и да у складу да Уставом БиХ 1. март прогласи неважећим празником.

– Уставни суд БиХ је, управо на овом случају, одбијајући 2017. године захтјев Народне скупштине за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности тзв. РБиХ као неоснован, показао да је првенствено политички суд. То не изненађује ако се зна да у том суду као бошњачке судије сједе два некадашња потпредсједника СДА који потпомогнута гласовима страних суда покушавају на овај начин да остваре ратне циљеве бошњачке политике. Наравно, то није у интересу ни БиХ, нити је дугорочно у интересу ниједног њеног народа – рекао је Чубриловић.