БАЊАЛУКА, 22. ЈУНА  – Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недјељко Чубриловић изјавио је да Република Српска мора наћи правна рјешења, будући да се у БиХ одавно ушло у правни хаос, да Уставни суд БиХ дјелује противуставно и незаконито, те да је присутна самополитика те институције коју подржава сила.


Чубриловић је нагласио да су од Републике Српске у континуитету на различите начине одузимане надлежности и често наметане одлуке високих представника.

“Ово је превазишло све мјере, а и питање имовине које није спорно намећу као проблем. Република Српска је стављена пред свршен чин и морала је тражити адекватне одговоре, а то се може само кроз правне лијекове и законска рјешења”, рекао је Чубриловић, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да се избрише одредба у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Он сматра да је Уставни суд БиХ у потпуности злоупотријебио своју позицију и донио политичку одлуку која има негативне правне посљедице.

Чубриловић, који је и лидер Демоса, рекао је за РТРС да је међународна заједница одавно присутна у БиХ, као и да је доносила многе одлуке које само њој одговарају, а осталима стварала проблеме.

“Такво дјеловање и начин рада не доприносе спровођењу мировног споразума, који је потребно надограђивати, напоменуо је Чубриловић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је да Уставни суд БиХ до сутра у подне укине одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије, те да не одлучује ни о једном питању док се не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче измјене Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим се прописује да престаје обавеза да се у републичком Службеном гласнику објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

Усвојено је и десет закључака у вези са неуставним дјеловањем Уставног суда БиХ. Од 61 присутног посланика, за усвајање приједлога закона о измјени наведеног закона гласала су 54 посланика. Није било гласова против и уздржаних.