БАЊА ЛУКА, 8. јануара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је данас грађанима да чувају своју традицију, обичаје и да се сјећају оних који су највише дали за Републику Српску.

Недељко Чубриловић - Фото: Глас Српске

Честитајући свим грађанима Дан Републике, Чубриловић је истакао да ће Републике Српске бити онико колико њен народ буде вјеровао у њу.

Након полагања вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци, Чубриловић је истакао да је то начин да се сјетимо свих оних који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

– Њих треба да се сјећамо увијек, не само један дан у години и да имамо на уму какву светињу бранимо и пред киме је бранимо – рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.