ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. АПРИЛА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да су људи који су почетком деведесетих година прошлог вијека представљали политику српског народа у БиХ поступили храбро и визионарски, доносећи стратешке политичке одлуке у вези са будућношћу Срба у БиХ.

“Морам рећи да нико, ни ја, ни неко из мог окружења, није очекивао да ћемо ући у такав крвави грађански рат, али изгледа да је то било смишљено, припремљено, добро организовано и готово неизбјежно, као што се и десило”, рекао је Чубриловић Срни, присјећајући се почетка грађанског рата у БиХ.

Тадашњи српски политичари у БиХ, истиче он, поступили су визионарски када су основали органе Републике Српске, када је одржана Скупштина српског народа у БиХ и када су донијели врло важне одлуке за континуитет Републике Српске од 1992. године па до данас, јер су тада осмислили програм на којем су Срби могли да заснивају своју политику и постојање на овим просторима.

Према ријечима Чубриловића, протеклих 27 година од првог засједања Скупштине српског народа у БиХ и доношења Устава Републике Српске можда је могло да буде и боље искориштено.

Али, појашњава он, у околностима у којима се радило, Република Српска сачувала је своје постулате и надлежности у оној мјери колико су то околности дозвољавале.

“Надам се да ће будуће генерације наставити да раде на овом пројекту јер Република Српска јесте здрав пројекат. Ми свакако не можемо да прихватимо неке осуде са стране, али ја не желим ни да их помињем. Желим да истакнем да смо, градећи Републику Српску, изградили добру основу за будуће генерације да могу да се слободно развијају на овим просторима”, нагласио је Чубриловић у изјави Срни.