БАЊА ЛУКА, 25. априла – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упознао је данас чланове Одбора за уставна питања с тим да је Одлука Уставног суда БиХ  у предмету број: У-2/18 којом се усваја захтјев дијела делегата једног клуба у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана 2. став 1. Закона о Дану Републике Српске званично запримљена у Народној скупштини 19. априла, да је објављена у „Службеном гласнику БиХ“ и ступила на снагу.

Он је рекао да у тој Одлуци Уставни суд није оспорио право Републике Српске да прогласи и слави свој Дан Републике, него да је навео да 9. јануар није уставан.

Предсједник Чубриловић је рекао да у Одлуци нису наведени ни аргументи ни разлози који образлажу због чега је суд пресудио на овај начин.

„За Народну скупштину 9. јануар је историјска чињеница установљења Републике Српске и тако ће и остати“, рекао је он.

Одбор за уставна питања утврдио је одговоре Уставном суду Републике Српске за оцјену уставности члана 27. и члана 31.став 4. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих  бораца Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске и за оцјену уставности члана 10. ст. 3, 4. и 7.  Закона о порезу на доходак.