БАЊА ЛУКА, 05. мај – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да се Српска енергично супротставља било каквим покушајима ревизије историјских чињеница о неспорном доприносу руског народа побједи над фашизмом у Европи.

Чубриловић је за “Руску газету”, уочи обиљежавања 75 година од побједе над фашизмом, рекао да нема сумње да је руски народ у Другом свјетском рату поднио огромну жртву и да се та чињеница није оспоравала чак ни у вријеме великих искушења, током Хладног рата.

“Нажалост, посљедњих година почела је ревизија резултата Другог свјетског рата, тако што се оспорава улога и допринос руског народа у слому нацизма и фашизма. Та равизионистичка историографија је давно изашла из научних кругова и постала дио друштвеног мишљења у земљама које су биле чланови антихитлеровске коалиције, као и у неким другим земљама чланицама ЕУ”, навео је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да је војска совјетске Црвене армије ослободила више од десет држава – садашњих чланица ЕУ, као и других земаља.

“Сваки мирољубиви човјек дужан је да се поклони пред тим жртвама зато што је то најмање што можемо да урадимо за њих”, додао је он.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске нагласио је да је српски народ дао највећу жртву на подручју бивше Југославије у борби са злом фашизма.

“Срби су већ током демонстрација 27. марта 1941. године у Београду међу првима у Европи показали свој антифашистички став. Ми смо дужни да чувамо и штитимо истините вриједности антифашизма као слободарске идеје и да развијамо културу сјећања о страдању српског народа који је у тој борби дао много више него било ко на Балкану”, нагласио је он.

Чубриловић је нагласио да се Република Српска поноси херојским учешћем српског народа у антифашистичкој борби.

“Наша обавеза и дуг је да предамо будућим покољењима истину о херојском страдању народа у борби са фашизмом и нацизмом, оштро се супротстављајући свим покушајима ревизије историјских чињеница које, нажалост, постоје и у нашем окружењу”, истакао је Чубриловић и поручио – “Живјело братство и јединство руског и српског народа”.