БЕОГРАД, 29. јануар – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић присуствовао је у сриједу свечаном откривању  споменика Стефану Немањи на реконструисаном Савском тргу у Београду.

Присутнима су на церемонији обратили предсједник Републике Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“Вечерас сам посебно срећан. Баш онако како данас, на дан Светог Саве, откривамо овај споменик, тако смо успели и да завршимо највећи православни храм на свијету – Храм Светог Саве, а тако ћемо и Хиландар. Успели смо и да земљу економски обновимо и национално објединимо”, рекао је Вучић.

Вучић се захвалио Додику и свим осталим сарадницима Србије.

Посебно је захвалан Александру Рукавишњикову, творцу споменика, чија дјела красе цијелу Русију.

“Данас сам посебно поносан што овдје са вама дијелим овај тренутак у коме сви Срби одају пошту Стефану Немањи, дајући печат уједињења. Вијекови иза нас су увек били борба за државу, као и данас. Овај споменик је знак нашег односа према томе, споменик који ће наџивети вијекове, и свједочити, о уједињењу традиционалног и модерног”, рекао је Додик.

Свечаности на Савском тргу присуствовали су и премијерка Србије Ана Брнабић, предсједник парламента Србије Ивица Дачић, министри у Влади Србије, великодостојници Српске православне цркве.

Kомплетан споменик израђен је у атељеу вајара Рукавишњикова у Москви, а онда је камионима, у неколико тура, довезен у Београд гдје је мјесецима трајало његово монтирање.

Споменик је висок чак 23 метра, тежак 68 тона, а шипови су пободени чак 15 метара дубоко у земљу. Грађани ће моћи да уђу у унутрашњост шљема у којој је приказана историја династије Немањића.