БАЊА ЛУКА, 3. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да је обесхрабрујуће и тужно да 27 година од злочина над невиним војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву и даље нема ниједне оптужнице за овај ратни злочин снимљен у готово директном телевизијском преносу, као и да нико до данас није осуђен за убиства невиних дјечака који су се мирно повлачили из града уз обећање да им се ништа неће десити.

„Ни оптужница, ни пресуда нема ни након што је Уставни суд БиХ 17. јануара прошле године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени 2. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере са циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године у овом предмету“, навео је предсједник Чубриловић у писаној изјави медијима поводом обиљежавања 27. годишњице од злочина над војницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву..

Предсједник парламента је истакао да више од једне године јавност нема информације да ли је Тужилаштво поступило по наредби Уставног суда БиХ, што је само још један доказ у низу да се одлуке правосудних институција на нивоу БиХ доносе искључиво против и на штету Републике Српске и да су само институције Републике Српске те које треба да их извршавају и проводе, а у противном су суочене са пријетњама и санкцијама.

„За ову земљу нема ни помирења, ни боље будућности док сви одговорни за ратне злочине и њихови налогодавци не буду одговарали и не буду кажњени. Досадашња пракса рада правосудних институција, нажалост, показује да за њих постоје мало мање и мало више одговорни за злочине и да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер самога рата у БиХ по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани“, нагласио је предсједник Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је истакао да је јасно да без суочавања са почињеним злочинима и без кажњавања одговорних нема помирења.

„Зато је на Суду и Тужилаштву БиХ можда и  највећа одговорност за судбину ове земље. До данас они тај испит нису положили“, навео је предсједник Чубриловић.