БАЊА ЛУКА, 17. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је у просторијама парламента одржао „Актуелни час“ и уручио дипломе 23. класи студената који су завршили шестомјесечни програм стажирања у парламенту Републике Српске.

Студенти завршних година Правног факултета, Факултета политичких наука, Економског факултета и Филозофског факултета, њих 33, имали су прилику да се у протеклих шест мјесеци упознају са организацијом  и функционисањем Народне скупштине Републике Српске и њених радних тијела, те да присуствују пленарним засједањима.

Предсједник Чубриловић пожелио је студентима стажистима много среће и успјеха у даљем школовању и професионалном усавршавању, истакавши да ће парламент увијек да буде отворен за младе.

„Ви сте будућност Републике Српске и наш највећи потенцијал. Желим вам успјешан наставак школовања, а потом и брзо запослење. Надам се да ћете своју будућност и каријеру да градите у Републици Српској“, рекао је предсједник Чубриловић.

Предсједник парламента говорио је студентима о уставној позицији Републике Српске, надлежностима Народне скупштине Републике Српске као највише законодавне институције и раду и организацији скуштинских радних тијела.

Студенти права Игор Кањски и Соња Косановић казали су да су имали изузетну част да стажирају у парламенту Републике Српске, гдје су се упознали са најважнијим скупштинским процедурама и радом радних тијела, истакавши да је ријеч о веома квалитетном програму током којег се теоријска знања могу провјерити у практичном раду.

Истакли су да ће им стечена знања и вјештине у парламенту помоћи у даљем образовању и професионалном усавршавању.

Од покретања овог пројекат 2003. године, у сарадњи са Националним демократским институтом (НДИ) и Универзитетом у Бањалуци, па до данас, у програму стажирања је учествовало око 600 студената. Од 2006. године Народна скупштина самостално води овај програм.