БАЊА ЛУКА, 08. јануара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима Дан Републике Српске, подсјетивши да су 9. јануара 1992. године посланици Скупштине српског народа у БиХ прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право да то учине.

“Захваљујући тој одлуци посланика првог сазива Народне скупштине, створена је Република Српска у којој је српски народ, у процесу распада Југославије, успио да се очува на овим просторима и да остане конститутиван народ у ситуацији у којој су у многим државама, насталим распадом бивше Југославије, Срби претворени у националну мањину јер нису имали институционални оквир заштите својих права”, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, касније Народне скупштине Републике Српске, 24. октобра 1991. године, био први историјски корак у оснивању Републике Српске и предуслов за доношење Декларације о проглашењу Републике српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године, дана који празнујемо као Дан Републике.

“Оснивањем Народне скупштине, која је донијела конститутивне акте, Декларацију о проглашњеу Републике Српске и њен Устав, Срби у БиХ су обезбиједили право на равноправност и уважавање ставова унутар БиХ све до данас”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је Република Српска данас заједница њених слободних народа и грађана, чија будућност зависи првенствено од тога колико су њене институције способне да остварују своје уставне, законске и друге надлежности у интересу свих.

“Зато је очување институција Републике Српске наш најважнији задатак који дугујемо свима онима који су имали храброст и визију да их установе, као и онима који су узидали своје животе у њене темеље”, рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине нагласио је да је то први и основни задатак свих нас, али и обавеза и завјет према Републици Српској.

“Пред нама је и заједничка борба за економски снажну Републику Српску, кроз оживљавање привреде и наставак изградње инфраструктуре. У времену у којем живимо суочавамо се и са борбом за здравље наших грађана и надом да ћемо успијети да се изборимо са пандемијом која је погодила и нас, као и цијели свијет. Наши приоритети за јачање Републике Српске и даље морају бити квалитетан образовани систем, очување културне баштине и кроз улагања у културу чување нашег националног идентитета, као и поклањање веће пажње свих институција питању демографске политике”, рекао је Чубриловић.

Уз поруку “На многаја љета”, Чубриловић је још једном свим грађанима Републике Српске честитао Дан Републике.