БАЊАЛУКА. 8. маја  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је грађанима Републике Српске 9. мај – Дан побједе над фашизмом, подсјећајући да је српски народ, већ на демонстрацијама, 27. марта 1941. године, међу првима у Европи, показао своје антифашистичко опредјељење.

Чубриловић је напоменуо да је тај пут био пут страдања, али на крају и велике побједе добра над злом.

“Наша обавеза и опредјељење је да његујемо и чувамо истинске вриједности антифашизма као слободарске идеје, али и да гајимо културу сјећања на страдање српског народа који је у тој борби дао много више него било који народ на Балкану”, навео је Чубриловић у честитки.

Он је подсјетио да је српски народ у име борбе против фашизма дао велику жртву и истакао да је уг према прецима и сународницима жива успомена на њихово страдање, али и обавеза да се стално подсјећа и његује традиција антифашизма.

“Поносни смо на херојско учешће у антифашистичкој борби српског народа и, истовремено, изражавамо тугу и пијетет према свим убијеним и у јаме баченим нашим сународницима, а посебну пошту одајемо онима који су животе мученички окончали у фашистичким логорима смрти Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно, Паг и у другим мучилиштима на подручју Независне Државе Хрватске и то само зато што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти”, навео је Чубриловић.

Он је додао да је обавеза и дуг свих да наредним генерацијама пренесу истину о херојском страдању српског народа у борби против фашизма и нацизма као највећих пошасти човјечанства у 20. вијеку.

“На тај начин, као и сталним присјећањем на све жртве фашизма, ми ћемо се супротставити израженим тенденцијама за ревизијом историјских чињеница”, сматра Чубриловић.

Он је изразио понос што ће, коначно, заједничким снагама Републике Српске и Србије бити реализован пројекат изградање спомен-комплекса у Доњој Градини.

“Тај комплекс биће мјесто нашег окупљања и одавања поште страдалима, мјесто вјечне опомене и туге, али и мјесто поноса и неизмјерне захвалности свима онима који су у име наше слободе и слободе човјечанства дали своје животе”, закључио је Чубриловић.

Дан побједе – 9. мај, дан је када је нацистичка Њемачка капитулирала у Другом свјетском рату.