БАЊАЛУKА, 8. НОВЕМБРА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да очекује да ће на предстојећој посебној скупштинској сједници бити усвојени закључци чији ће циљ бити превализажење кризе у функционисању власти на нивоу БиХ.

Чубриловић је рекао да посебна сједница Народне скупштине, на којој ће бити разматрана Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, не би требало да буде “полигон за непродуктивно страначко бесконачно реплицирање”.

Он је навео да би она требало буде “могућност да се на принципијелан и одговоран начин промисли о актуелном политичком тренутку који је оптерећен бројним изазовима и недосљедном имплементацијом Дејтонског споразума, што има утицај на уставно-правни положај Српске”.

Чубриловић је рекао да очекује да посланици из странака са сједиштем у Републици Српској оставе по страни страначке разлике и да у духу саборности и слоге дођу до закључака којим ће бити обавезани посланици, органи власти у Српској и њени представници на нивоу БиХ.

“Очекујем да посебна сједница протекне у радној и свечаној, а не свађалачкој атмосфери како би, након њеног окончања, сви били додатно оснажени и одлучнији у одбрани уставне позиције Републике Српске и права које Срби, као конститутиван народ, имају у БиХ”, додао је Чубриловић.

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за понеђељак, 11. новембар.