БАЊА ЛУКА, 30. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић присуствовао је данас свечаном отварању Другог форума дијаспоре у Бањалуци који је окупио Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.

Отварању Форума дијаспоре присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, изасланик предсједника Републике Србије Никола Селаковић, званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве.

Обраћајући се на скупу, предсједник Чубриловић је казао да је прошле године у фебруару одржан Први форум као нови начин повезивања и сарадње Републике Српске и дијаспоре.

„Увјерен сам да ћемо наставити са овом формом окупљања и да ће ово постати чврста спона између Републике Српске и Србије – као матичних држава – и наше дијаспоре која је за нас веома важна, у сваком погледу. Нама у Републици Српској је велика част што је данас на овом, другом Форуму дијаспоре, присутно скоро 200 учесника из 25 различих држава. Ове бројке потврђују да Република Српска има јаку дијаспору и да републичке институције морају у будућности интензивно радити на сарадњи и повезивању са свим нашим људима широм свијета“, поручио је предсједник Чубриловић.

Предсједник парламента је истакао да ће, у институционалном смислу, Народна скупштина Републике Српске пружити максималну подршку у свим облицима сарадње са дијаспором.

„Подсјетићу вас да је парламент Републике Српске и даље најефикаснија законодавна институција у Босни и Херцеговини. Наш парламент несметано функционише и обавља своју уставну и законску надлежност. Народна скупштина, у складу са програмом, извршава све своје обавезе у процесу европских интеграција“, рекао је предсједник Чубриловић.

Он је свим учесницима Форума, представницима институција и гостима пожелио успјешан и конструктиван рад.

„Желим вам да успоставите још чвршће темеље, механизме и међусобне везе за све будуће скупове овакве врсте. Република Српска, заједно са вама, може и треба да буде што више препознатљива и боље позиционирана на међународном плану. На путу ка Европској унији, ваша подршка је од великог значаја, јер чланство у Европској унији јесте наш циљ и наше заједничко опредијељење“, истакао је предсједник Чурбиловић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је основни циљ Форума дијаспоре, који се организује другу годину заредом у Бањалуци, чвршће повезивање институција Републике Српске са дијаспором.

„Више од 200 представника наше дијаспоре из више од 30 земаља свијета, који присуствују овом форуму, показује да је Република Српска наша кућа, ма гдје живјели, а порука коју данас шаљемо јесте да нашу кућу желимо заједно да чувамо, изграђујемо и унапређујемо“, поручила је предсједница Републике Српске, захваливши свим учесницима који су дошли на Форум дијапсоре, у Бањалуку и Републику Српску.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је од изузетног значај повезивање Републике Српске са дијаспором, с циљем унапређења сарадње у свим областима а на добробит развоја Српске.

„Задовољан сам чињеницом да смо се окупили данас овдје како би трасирали даље путеве у нашој сарадњи јер припадамо једном народу“, рекао је Додик у обраћању на отварању Форума дијаспоре.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је сарадња са дијаспором од изузетног значаја за развој и просперитет Републике Српске, те да је приоритет Владе јачање привреде и побољшање стандарда становништва.

Никола Селаковић, изасланик предсједника Србије Александра Вучића, рекао је да разлике међу српским народом нема и не смије бити и да је зато од огромног значаја окупљање и повезивање са српском дијаспором