БАЊА ЛУКА, 4. августа – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић присуствовао је вечерас у Крушедолу, на платоу испред истоименог манастира на Фрушкој гори, обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији „Олуја“.

Манифестација под називом „Олуја је погром“ почела је минутом ћутања за све страдале, а присуствовали су јој предсједник Републике Србије Александар Вучић, предсједник Владе Србије Ана Брнабић, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик и Његова светост патријарх српски Иринеј.

На обиљежавању су интониране химне Републике Српске и Републике Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић је изразио задовољство што су представници Срба из Словеније и Македоније дошли да одају помен страдалима.

„Данас су Срби, ма гдје да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити и убудуће. Ја сам за то захвалан Додику јер смо заједно покренули иницијативу за обиљежавање страдања Срба“, истакао је Вучић.

Он је поручио да је обавеза српског народа да му се више никад не догоди неслога.

Најавио је да ће идуће године сјећање на страдале и прогнане у „Олуји“ бити одржано у Београду, на Тргу Републике.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик указао је на значај слободе за српски народ на овим просторима, који је у прошлом вијеку највише страдао.

„Срби су најстрадалнији народ прошлог вијека“, рекао је Додик на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на страдале у акцији „Олуја“ извршеној прије 24 године на Републику Српску Крајину.

Он је напоменуо да су Срби протјерани са својих вјековних огњишта из Хрватске, али да су уточиште нашли у Републици Српској и Србији.

Додик је истакао да пети пут Република Србија и Република Српска заједно обиљежавају Дан сјећања на жртве „Олује“, те изразио захвалност предсједнику Републике Србије Александру Вучићу што је то иницирао.

Окупљенима је приказан кратак документарац о протјеривању Срба, а затим се у име избеглих обратила Милица Јурић, која је у вријеме “Олује” имала девет година.

„Нема села, куће, Крајине. Све је нестало у једној ноћи. Деда ми је рекао да никада није сањао Србију већ увек Лику“, рекла је Јурићева.

Централној манифестацији “Дана сјећања” претходио је парастос који је испред манастира служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј је подсјетио да је “Олуја” била злочин који је планирала хрватска држава и осудио ћутање римокатоличке цркве, које је, каже, оснажило многе који су чинили зло и “остали неосуђени од те божанске организације”.

Најтрагичније је, каже патријарх, то што се идеје злочина, који су се десили у прошлости, чују и данас, а наше је, каже, да памтимо, и да као хришћани опростимо када потомци бивших злочинаца буду свјесни великих жртава и покажу своје извињење и покајање.

Патријарх је рекао да се на данашњи дан сјећамо многобројног страдалог и побијеног српског народа, који је невино страдао.

Обиљежавање Дана сјећања заједно су организовале Србија и Република Српска.

У „Олуји“ је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.