ПАЛЕ, 17. октобра – Споменик блаженопочившег патријарха српског Павла, који је постављен испред Саборног храма Светог архангела Гаврила на Палама, освештан је данас, а том чину присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

На постољу споменика исписане су ријечи патријарха Павла – “Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек”, а постављен је испред улаза у храм у положају благосиљања вјерника.

 

Споменик урађен у бронзи је дар паљанске компаније “Станишић” становницима Пала поводом 25 година њеног постојања и рада.

Дјело је академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке, а направљен је у ливници “Јанковић” у Смедереву.

Чубриловић је грађанима Пала пожелио да их овај споменик подсјећа на поруке патријарха Павла, прије свега најпознатију “будимо људи” и да се понашају у духу те поруке.

Према његовим ријечима, тај споменик ће остати као успомена не само грађанима Палама, него свима у Републици Српској.

Чубриловић је рекао новинарима да породица Станишић није могла да поклони љепши дар своме граду поводом 25 година постојања компаније “Станишић”, јер је патријарх Павле један од најзначајнијих духовника у Српској православној цркви и српској историји.

Он је додао да 25 година у једном сектору који се тек развија није кратак период, а тако успјешно радити и водити фирму, па поклонити овакав споменик свом граду, показује колико је породица Станишић озбиљна у својим намјерама.

Оснивач компаније “Станишић” са Пала Ацо Станишић рекао је да су грађани Пала заслужили овај споменик који ће увеличати изглед Саборног храма.

“Патријарха Павла, који је живио у наше вријеме, често смо називали живим свецем. Овај народ и Пале заслужили су да имају један овакав споменик и да се наша дјеца упознају са ликом и дјелом патријарха. Споменик ће сигурно увеличати храм, његову љепоту и значење”, изјавио је Станишић.

 

Станишић се нада да ће у будућности бити друштвено одговорни и да ће сличне идеје проводити у дјела.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је предузећу “Станишић” за поклон грађанима Пала, те најавио завршетак радова на платоу уз Саборни храм Светог архангела Гаврила.