БАЊАЛУКА, 5. АПРИЛА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недљко Чубриловић рекао је данас да је неопходно радити на побољшању законских оквира за унапређење свих видова сарадње Српске и Аутономне Покрајине /АП/Војводине, посебно имајући у виду емотивне и породичне везе јер је велики број људи који живе у Војводини поријеклом из Српске.

Чубриловић је у Бањалуци разговарао са делегацијом Скупштине АП Војводине о даљој сарадњи и уклањању законских баријера да би била омогућена реализација конкретних пројеката, посебно када је ријеч о сарадњи привредника.

На састанку је договорено да ускоро Посланичка група пријатељства Скупштине АП Војводине, која броји 75 од укупно 120 посланика покрајинског парламента, буде домаћин посјете званичника Републике Српске и представника Привредне коморе Републике Српске, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је поздравио сарадњу двије скупштинске службе на основу Меморандума о сарадњи који је потписан 2017. године и изразио задовољство чињеницом да је та сарадња веома конкретна и интензивна.

Предсједник Посланичке групе пријатељства Скупштине АП Војводине са Народном скупштином Српске Дмитар Станишић рекао је након састанка новинарима да је ова посланичка група најбројнија група у Скупштини АП Војводине и да је на добровољној основи чине посланици из свих политичких партија, што показује велику заинтересованост свих за одржавање и унапређење веза са овим просторима.

“Сматрамо да има много простора за проширење наше сарадње, посебно када је ријеч о областима привреде и културе”, каже Станишић.

Генерални секретар Скупштине АП Војводина Никола Бањац оцијенио је да је добра сарадњи два парламента, али да мора бити додатно унапређивана.

Генерални секретар Народе скупштине Републике Српске Небојша Згоњанин рекао је да ће бити настављена добра сарадња ради унапређења рада скупштинских стручних служби.