БЕОГРАД, 1. МАРТА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је данас у Београду са предсједником Српске академије наука и уметности /САНУ/ Владимиром Костићем разговарао о сарадњи и доприносу САНУ Републици Српској у свим сегментима живота.

Чубриловић је прецизирао да је са Костићем разговарао и о подстицају да Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ буде примљена у Алијансу академија и да академици који раде на појединим пројектима то презентују у Републици Српској.

“Ми смо овом приликом Костићу додијелили плакету Народне скупштине Републике Српске као знак захвалности за укупан допринос сарадњи и међу институцијама, а посебно на научном нивоу и између двије академије”, рекао је он новинарима након састанка.

Костић је рекао и да су у Статуту САНУ само двије институције поименице наведене као институције од стратешког значаја за сарадњу и да су то Матица српска и АНУРС.

Он је рекао да у тој сарадњи не постоје некакве заштитничке бриге “старијег брата” него, како је указао, један простор који је заједнички, културни и научни простор који не могу да дијеле ни ријеке ни планине ни границе.

“Ја не знам шта значи босански Србин и не знам шта значи Србијанци /и/ то говорим сасвим искрено. Ја не припадам академији која данас црта границе на Балкану и нуди непријатељство према било ком народу, али имам сасвим легитимно и природно право да бринем и о оним својим сународницима који се налазе преко реке која се понекад може и прегазити”, додао је Костић.

Предсједник САНУ је истакао и да састанци попут данашњег са Чубриловићем треба да буду чешћи.