БАЊА ЛУКА, 27. априла – У Босни и Херцеговини ћемо још дуго славити различите празнике, јер како тренутно ствари стоје, заједнички договор по том питању биће тешко постигнут, каже у интервјуу за Српскаинфо предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић.

Он истиче да Република Српска никада неће прихватити да слави датуме који су довели до распада Југославије и крвавог грађанског рата као своје празнике.

– Ми на то немамо право у име свих жртава који су својим животима платили такве одлуке. Јасно је да, прије свега, бошњачки политичари неће прихватити да славе наше празнике као што је рецимо прослава 9. јануара на цијелој територији БиХ. Они су то већ показали и сталним оспоравањем слављења 9. јануара на територији Републике Српске.

Уставни суд БиХ је поново оспорио 9. јануар као Дан Републике Српске. Какав одговор тај суд може очекивати од Народне скупштине Републике Српске?

Народна скупштина је као највиши уставотворни и законодавни орган власти донијела Закон о Дану Републике Српске, којим је 9. јануар потврдила као секуларни празник. Сматрамо да су сви празници Републике Српске, укључујући и Дан Републике, засновани на демократској вољи њених грађана, и да ни један празник не угрожава ни национални, ни вјерски идентитет конститутивних народа. Због тога Народна скупштина припрема нови текст закона који ће обезбиједити да Српска и убудуће слави 9. јануар као Дан Републике. Српска је настала 9. јануара 1992. године, прије почетка грађанског рата у БиХ, и то је неоспорна историјска и политичка чињеница која се ни једном накнадном одлуком било код органа власти не може мијењати. Република Српска ће славити свој рођендан у складу са законом, достојанствено и свечано, не вријеђајући никога, онако како смо то чинили и свих претходних година.

Да ли сте задовољни садашњим сазивом Народне скупштине Републике Српске, ако узмемо у обзир чињеницу да сте и сами у више наврата имали притужбе да се поједини посланици не понашају у складу са Пословником о раду?

Немам шта да будем задовољан или не. Народ је на општим изборима бирао народне посланике. Наравно, честе су злоупотребе и кршења Пословника, некада због незнања, јер овај сазив функционише тек неколико мјесеци и још се уходава, а некада и због намјерних опструкција. Али све је то виђено у свим демократијама свијета и у раду свих парламената. Демократске расправе често прерасту у недемократске методе. Руководство скупштине се добро носи са свим изазовима и ми, иако често губимо вријеме у дугачким и непотребним расправама, ипак успијевамо да све законе и све акте који су нам стигли ставимо на дневни ред и окончамо расправу о њима у дану за гласање. Дакле, Народна скупштина Републике Српске функционише у свом пуном демократском капацитету. А сваки народни посланик поново ће проћи провјеру народа, уколико се нађе на листи за изборе. Свједоци смо да неки од оних који су у претходним сазивима кршили Пословник, нису се односили са уважавањем, злоупотребљавали улогу посланика, стално се јављали за ријеч тек да говоре, нису добили потребан број гласова да поново уђу у парламент и углавном су завршили своју политичку каријеру.

Да ли постоји начин да се ти посланици „уразуме“?

Када је ријеч о понашању народних посланика знате да скупштина има Кодекс о понашању народних посланика о чијем поштовању треба да брине Етички одбор који је формиран. То је један од начина да се они који пређу линију демократског дјеловања опомену или како ви кажете „уразуме“. Предсједник парламента по Пословнику може да одузме ријеч народном посланику, изрекне опомену или предложи мјеру удаљења са сједнице, али Административна комисија је овлаштена да му изрекне санкције, тачније може новчано да казни посланика који драстично крши рад парламента.

На једној од прошлих сједница парламента Српске забранили сте употребу ријечи „драги“/“драга“. Шта вас је натјерало на то?

Једноставно није примјерено да се народни посланик било коме обраћа на тај начин. Није чак ни васпитано. Ми смо овдје колеге, у најмању руку, и није примјерено да се „драгамо“. Знате да се сваком од посланика обраћам са „уважени народни посланик“ јер се дигнитет парламента као институције чува на тај начин. Скупштински акти дефинишу да се народни посланик другом посланику, Влади или посланичкој групи треба да обраћа са уважавањем. Признаћете да обраћање са „драги“ није у складу са тим. Мени је драго да је публицитет у јавности добило ово моје искрено упозорење и морам вам рећи да је, иако је један број медија имао другу намјеру, то људима које срећем било веома симпатично, јер људи препознају искреност и добру намјеру.

Алкохол забрањен док трају седнице

Због чега се у скупштинском ресторану нису издавали фискални рачуни и да ли је тачно да се у њему точи алкохол, иако је то забрањено?

Тај ресторан припада Угоститељском сервису Српске, који је самостално правно лице. Због тога се издавање фискалих рачуна и пословање скупштинског ресторана обратите њима. Што се тиче точења алкохола у ресторану, правилима понашања Службе Народне скупштине точење алкохола забрањено је за вријеме одржавање сједница парламента.

Девети мај – Дан побједе над фашизмом је у Српској нерадни дан. Свједоци смо да се у БиХ и региону покушава ревидирати идеја антифашизма. Колико је ово опасно по мир и стабилност и како ријешити овај проблем?

Искористићу прилику да честитам грађанима Српске 9. мај, и да подсјетим да је српски народ већ у демонстрацијама 27. марта 1941. године, међу првима у Европи, показао којим ће путем кренути. Тај пут био је пут страдања, али у коначници пут велике побједе добра над злом. Према генерацијама које долазе, наш дуг јесте и треба да буде учење о херојском страдању српског народа у борби против највећег непријатеља човјечанства у 20. вијеку. Само на тај начин, као и сталним сјећањем на жртве фашизма, ми ћемо спријечити изражене тенденције за ревизијом историјских факата. У том смислу поносни смо што ће коначно заједничким снагама Српске и Србије бити рализован један велики пројекат као што је изградања спомен комплекса у Доњој Градини. Тај спомен комплекс, који би могли назвати и српски „Јад Вашем“, биће мјесто нашег поласка и доласка, мјесто на ком се национална историја српског народа сама казује, мјесто вјечне опомене, туге, али и мјесто поноса и неизмјерне захвалности свима онима који су у име наше слободе и слободе човјечанства дали своје животе, онима који су убијени у концентрационим логорима само зато што су били Срби.