БАЊА ЛУКА, 21. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас у Москви са предсједницом Савјета Федерације Федералне скуштине  Валентином Матвијенко о питањима међупарламентарне сарадње и перспективама развоја билатералних односа.

Валентина Матвијенко рекла је да Русија пажљиво прави  догађаје који се одвијају у Републици Српској и да је веома заинтересована за даљу сарадњу, укључујући и ону на парламентарном нивоу.

“Цијенимо пријатељске и конструктивне односе успостављене између наших народа”, рекла је она.

На састанку је истакнуто да Русија поштује Дејтонски споразум и да сматра да је вријеме да се угаси Канцеларија високог представника, да оде страни протектор и БиХ коначно буде препуштена на управљање својим демократски изабраним лидерима.

Предсједник Чубриловић је говорио о развоју билатералне сарадње, трговинских и економских веза Републике Српске, БиХ и Руске Федерације.

Истакао је да Република Српска остаје чврсто опредјељена за поштивање Дејтонског мировног споразума и да ће досљедно заступати Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности БиХ.

На састанку је било ријечи и о културној сарадњи, те повећању броја студената из Републике Српске на универзитетима у Москви, као и учењу руског језика у школама у Српској.

Предсједник Народне скупштине позвао је Валентину Матвијенко и делегацију Савета Федерације да посјете Републику Српску.

Разговору су присуствовали замјеник предсједавајућег Вијећа Федерације Илијас Умакханов, први замјеник предсједавајућег Одбора Вијећа Федерације за међународне послове Владимир Џабаров, члан Одбора Вијећа Федерације за науку, образовање и културу Алексеј Кондратјев.

Предсједник Чубриловић у посјети Руској Федерацији борави на позив предсједнице горњег дома Руског парламента Валентине Матвијенко.

Чубриловић би сутра, у наставаку посјете Русији, требало да се састане са послаником руске Думе Јевгенијем Примаковим, који је и предсједник организације Руска хуманитарна мисија и предсједником Комитета за међународне послове Савјета Руске Федерације Константином Косачевим.