ЉУБЉАНА, 31. МАРТА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да су га представници Савеза српских друштава у Словенији данас информисали о проблему са којим се сусрећу јер нису признати као национална мањина, те да очекују да се у рјешавање тог питања укључе власти Српске и Србије.

Чубриловић је истакао да им то чини додатни проблем у реализацији неких њихових пројеката, јер нису саставни дио буџета, односно политике која се води на нивоу државе.

“Мислим да су у обавези сви политичари и у Србији и у Републици Српској да стану у заштиту тих људи у капацитету у коме је то могуће”, рекао је Чубриловић послије састанка са представницима Савеза, који у Словенији окупља 16 друштава.

Он је нагласио да је сигуран да ће Република Српска настојати да анимира оне који о томе одлучују да то питање ријеше на задовољство тих грађана.

Чубриловић је напоменуо да су Срби, послије Словенаца, најбројнији народ у Словенији, али они у тој држави немају оно што су добили Словенци у Србији.

“Они очекују да реципроцитет вриједи и за њих као што то вриједи за Словенце у Србији и Републици Српској”, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да они нису незадовољни односом локалне заједнице нити државе према њима као према грађанима.

Проблем о којем су га упознали представници Савеза српских друштава у Словенији Чубриловић каже да је поменуо у данашњем разговору са послаником у словеначком парламенту Змагом Јелинчичем.

Он је подсјетио да је став Јелинчича познат овдашњој јавности када је ријеч и о БиХ и о Републици Српској.

“Јелинчич је задовољан сарадњом какву има са институцијама, а поготово нашим медијским простором. Ускоро ће бити у Бањалуци на разним састанцима и сигурно је да ћемо се поново срести”, рекао је Чубриловић.