МОСКВА, 23. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједник Комитета Савјета Федералне скупштине Руске Федерације Константин Косачов сагласили су се на састанку у Москви да је веома важно примјенити резултате прошлогодишњих избора и у складу са њима фомирати власт на свим нивоима у БиХ како би био остварен даљи напредак и развој земље.

„Русија с великом пажњом прати збивања у БиХ“, рекао је Косачев и додао да односе између народа Русије и Републике Српске карактерише искрено пријатељство.

Предсједник Чубриловић затражио је да Руска Федерација остане принципијелна у поштивању Дејтонског мировног споразума и равноправности конститутивних народа у БиХ.

Он је истакао да је због даљег напретка потребно да БиХ напусти Канцеларија високог представника и стране судије у Уставном суду БиХ и да, коначно, БиХ буде ослобођена протектората.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске истакао је да је БиХ једина земља у Европи којом у потпуности не управљају њени демократски изабрани представници.

Чубриловић и Косачов су се сагласили да је потребно да БиХ што прије постане суверена држава, без пресудног утицаја страних службеника.

Предсједник Чубриловић захвалио се на пријему на високом нивоу и позвао представнике Савјета Федерације да посјете Републику Српску како би се наставила успјешно започета сарадња.