РОГАТИЦА, 30. АПРИЛА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је у Рогатици разговарао са руководством ове општине и изразио наду да ће уз помоћ Владе и институција Српске бити пронађен квалитетан партнер за оживљавање индустријских капацитета у овој локалној заједници.

“Било ми је задовољство чути да постоји визија како зановити индустријске капацитете који су живот значили за ове грађане и у којима је некада овдје у Рогатици било више од 6.500 запослених”, рекао је Чубриловић новинарима након састанка са начелником општине Милорадом Јагодићем и његовим сарадницима.

Наводећи да је основ за развој ове регије шумарство, Чубриловић је рекао да Јагодић инсистира да финализација дрвета у Рогатици буде на што вишем нивоу и да је изнијета идеја да се на прераду у капацитетима на подручју ове општине довози обловина и из других шумских газдинстава.

Предсједник Народне скупштине констатовао је да је карактеристика свих локалних заједница у Републици Српској, па и у Рогатици смањивање броја становништва.

“Треба да погледамо истини у очи, погледамо узроке и дјелујемо на њих”, истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, проблем није више само у тренутном стандарду људи него и у перспективи за њихову дјецу, а оживљавање привреде отворило би нове могућности за останак.

Јагодић је рекао да је са својим сарадницима Чубриловића упознао о актуелној ситуацији у овој локалној заједници, проблемима који се годинама гомилају, али и ономе што се чини да се стање поправи.

“Нисмо се најбоље снашли иза рата, мало каснимо и таворимо, измакли су нам пројекти и новац који се могао зауставити на овим просторима”, додао је Јагодић.

Као највећи промашај навео је пропуштену шансу да се заустави око девет хиљада Срба избјеглих због ратних дешавања са подручја Сарајева, истичући да би они били највећа вриједност овог простора.

Јагодић је рекао да из општине Рогатица одлазе млади и да се смањује број становника, а да би покретање привредних капацитета могло зауставити овај тренд.

Начелник Рогатице похвалио је сарадњу и подршку коју овој локалној заједници пружају предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, те предсједник Народне скупштине Чубриловић.

“Имамо изузетно добру сарадњу и стало нам је да нас саслушају. Надам се да ћемо ово проблема што смо маркирали уз помоћ институција Српске рјешавати и доћи до бољих времена за овај простор”, закључио је Јагодић.