БАЊА ЛУКА, 02. мај – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је новинарима, уредницима и свим запосленима у медијима 3. мај, Свјетски дан слободе медија, поручивши да су слободни, професионални и објективни медији један од важних стубова сваког демократског друштва, јачања владавине права и парламентаризма, те промоције културе дијалога и заштите људских права.

Чубриловић је нагласио да се демократичност друштва и државе огледа у слободном и непристрасном раду медија, а да је слобода медија загарантована законом и Уставом Републике Српске.

„Похвалио бих улогу медија у борби против пандемије вируса корона у Републици Српској. Провјереним и тачним извјештавањем, медији су правовремено информисали грађане о свим мјерама надлежних у борби против вируса и важности њихове одговорне и досљедне примјене, чиме су дали немјерљив допринос едукацији становништва и борби у спречавању ширења заразе“, истакао је Чубриловић.

Предсједник Чубриловић је нагласио да је пандемија вируса корона озбиљно угрозила рад и финансије бројних медија због чега је, како је истакао, неопходно да надлежне институције квалитетним системским мјерама помогну медијима да опстану и сачувају радна мјеста.

„Надам се да ће медији, као и цијело наше друштво, успјети да што прије преброде ову кризу и да ће медији у Републици Српској остати досљедни објективном и професионалном раду у интересу грађана“, навео је Чубриловић.