БАЊА ЛУКА, 16. АВГУСТА – Предсједништво Демократскиог савеза (ДЕМОС) закључило је данас на сједници у Бања Луци  да је Република Српска стабилна и функционална и констатовало да су сви органи власти благовремено формирани, у складу са изборном вољом грађана, за разлику од других нивоа власти у Босни и Херцеговини.

На сједници је истакнуто да ДЕМОС очекује да Предсједништво БиХ на сједници заказаној за уторак, 20. августа, именује предсједавајућег Савјета министара и тиме прекине вишемјесечну постизборну кризу и омогући формирање извршне власти у складу са изборним резултатима.

Како је наведено, ДЕМОС сматра непотребним инсистирање да се имплементација изборне воље грађана везује за било какве преговоре о уласку БиХ у војне савезе, посебно имајући у виду Резолуцију о војној  неутралности Народне скупштине Републике Српске која обавезује и све изабране представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Предсједништво ДЕМОС-а изразило је наду  наду да ће, у интересу свих грађана Републике Српске и ФедерацијеБиХ, Предсједништво БиХ именовати предсједавајућег како би Савјет министара могао бити формиран у наредних 30 дана и како би могао почети да врши власт у пуном демократском капацитету.

На сједници је наглашено како ДЕМОС сматра да је смисао сваке успјешне политике – постизање договора и компромиса о оним питањима која су заједничка и могућа, у складу са исказаном изборном вољом грађана.

Предсједништво ДЕМОС-а дијели забринутост Срба који живе у Ливањском кантону и најоштрије осуђује најављено обиљежавање окупације Дрвара и војних операција у којима су протјерани крајишки Срби са њихових вијековних огњишта.

Информативна служба ДЕМОС-а