КОТОР ВАРОШ, 29. децембра – Предсједништво Општинског одбора ДЕМОС-а Котор Варош усвојило је стратешке правце дјеловања у наредној години, који за циљ имају побољшавање материјалног положаја становништва те општине.


-Донесена је одлука о покретању јавне кампање ’’Плата за живот достојан човјека’’, а циљ кампање је да се изврши притисак на пословну заједницу, како би се створили услови да се плате радника у Котор Варошу повећају и да прате економски развој општине и раст инфлације – изјавила је Славица Витезовић, портпарол которварошког ДЕМОС-а.

Такође, усвојен је закључак да которварошки Општински одбор ДЕМОС-а, осим медијске кампање за забрану изградње нових и уклањања постојећих малих хидроцентрала на подручју општине, крене у институционалну борбу за остваривање овог циља.

-План је да се посредством Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске затражи од надлежних инстутуција сва релевантна документација у вези досадашње изградње малих централа на Врбањи и њеним притокама, да се затражи ревизија те документације, као и да јавност буде упозната са свим детаљима изградње тих објеката у которварошком крају – изјавила је Слободанка Каламанда, потпредсједник ОО ДЕМОС-а Котор Варош.

Према ријечима Ђуре Крчића, члана Предсједништва ОО ДЕМОС-а Котор Варош, усвојен је и план организације мирних протеста против изградње малих хидроцентрала на подручју општине Котор Варош у 2024. години.

Предсједништво Општинског одбора ДЕМОС-а Котор Варош подржало је иницијативу за изградњу брзе цесте Ободник – Шипраге – Травник.

-Реализација тог пројекта била би подстрек за бар дјелимичном оживљавању општинског подручја од Ободника до границе са Федерацијом БиХ. Изградњом брзог пута Ободник-Шипраге-Травник, скратила веза Бањалука – Сарајево за 81 километар, односно за 110 километара ако би био изграђен тунел испод превоја Преливоде, а био би убрзан и економски развој општинског подручја кроз које овај пут пролази – рекао је Радован Цвијић, потпредсједник ОО ДЕМОС-а Котор Варош.

Наведено је да у прилог изградњи овог пута иде и то што се у стратегији развоја брзих путева на подручју ФБиХ већ налази правац Лашва – Витез – Травник – Доњи Вакуф, на коју би се прикључила дионица Ободник – Шипраге – Травник.

-Овај путни правац веже два највећа града у БиХ, а његова изградња била је предвиђена и Просторним планом Републике Српске – подсјетила је Маја Вучковац, члан Предсједништва которварошког ДЕМОС-а.

-Предсједништво Општинског одбора ДЕМОС-а Котор Варош усвојило је и приједлог Организације младих ДЕМОС-а да се искористе све законом предвиђене могућности како би се извршио притисак на надлежене институција у циљу сузбијања неовлаштене производње и стављања у промет опојних дрога на подручју Котор Вароша – изјавио је Владан Ђурђевић, секретар которварошког ДЕМОС-а.