БАЊА ЛУКА, 10. јуна – Пројекат „Инструменти за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката“ Развојне агенције Републике Српске, на чијем челу је Маринко Ђукић, добио је престижну награду Европске асоцијације регионалних развојних агенција – EURADA за најбољу праксу у категорији „Нови организациони модели за развојне агенције“.

Примајући награду директор РАРС Маринко Ђукић истакао је да је Развојна агенција Републике Српске, као координатор мреже локалних развојних агенција и локалних заједница у Републици Српској, идентификовала потребу снажнијег јачања капацитета на локалном нивоу за припрему и провођење развојних пројеката, према методологији коју користи већина донатора.

„Реализацијом овог пројеката значајно смо унаприједили капацитете на локалном нивоу и сада много спремније дочекујемо и будући кандидатски статус за чланство БиХ у Европској унији када ће нам на располагањју бити далеко већи фондови. У протеклим годинама организовали смо 28 обука за представнике 54 локалне заједнице у Републици Српској, а обучили смо 508 људи за овај посао. Према доступним информацијама, неки од пројеката на којима су наши полазници радили током обука добили су финансирање у укупном износу од преко 12 милиона КМ“, истакао је Ђукић.

На свечаности додјеле награда, која је одржана у Бриселу 7. и 8. јуна, а којој су присуствовали представници више од 60 европских развојних агенција, приказан је и кратак филм о развојним могућностима Републике Српске и пројектима и програмима које проводи РАРС.

Том приликом посебно је наглашено искуство које Развојна агенција Републике Српске има у реализацији међународних пројеката и упућен позив на сарадњу свим другим агенцијама.