БАЊА ЛУKА, 16. јула – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић сматра да је 15. новембар дефинитиван датум одржавања локалних избора у БиХ, те да се више неће стварати ситуација да се тај процес пролонгира и да се њиме врше различите манипулације.

Чубриловић сматра да је јучерашњим усвајањем буџета БиХ отклоњена и посљедња, према Централној изборној комисији (ЦИK), препрека због које је помјерен датум одржавања избора.

“Ни тада није било разлога да се то помјери јер се знало да ће буџет бити усвојен, те да ће бити обезбијеђен новац за изборе”, рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је ситуација незаконитог помјерања датума одржавања избора допринијела анархији у БиХ у погледу доношења разних одлука, па и понашању политичких актера.

Према његовом мишљењу, одгађање избора вјероватно одговара онима који желе да и даље “мешетаре” у БиХ.

Чубриловић је навео да ДЕМОС у континуитету припрема кампању за предстојеће локалне изборе са циљем да странка у свакој регији буде присутна са регионалним одбором.

“Очекујем добре резултате, те да финализирамо оно што смо радили у протеклих више од годину и по дана”, рекао је Чубриловић.

Предсједник Чубриловић присуствовао је данас сједници Политичко-економског савјета ДЕМОС-а на којој је донесен програм мјера и активности са циљем да се свим институцијама у Српској да подстицај за привредни опоравак.

Предсједник Политичко-економског савјета ДЕМОС-а Миле Дмичић истакао је након сједнице да би привредни опоравак требало да буде приоритет у времену који слиједи.

Дмичић сматра да приоритет треба да буде и инвестициони циклус, подршка реалној производњи, демографској обнови, те кориштење свих ресурса, као и повећање запослености, уз ангажованот и одговорност свих.

“Програмом мјера и активности у економској сфери жељели смо да јавности понудимо оно што би требало да буде најдиректнија ангажованост ДЕМОС-а као парламентарне, озбиљне политичке опције”, рекао је Дмичић новинарима у Бањалуци.

Члан овог савјета Срђан Шупут рекао је да ће се ДЕМОС програмом мјера и активности у економској сфери представити јавности за предстојеће локалне изборе, те да је главни циљ ових активности прављење синергије између Владе Српске и локалних заједница.

Шупут је навео да су мјере и активности подијељене у два сегмента, те да је један дио усмјерен према законодавној и извршној власти, а други дио према локалној заједници.

Он је навео да први дио садржи седам кратких мјера које се односе на реални сектор, развој малих и средњих предузећа, те реформу јавне управе и растерећење фискалних и парафискалних намета.

“Желимо да се настави континуитет отварања нових радних мјеста, а посебан фокус јесте да направимо реформу средњег и високог образовања у сегменту заустављања селидбе младих из Републике Српске”, рекао је Шупут.

Он је навео да су мјере према локалним заједницама усмјерене на доношење ребаланса, односно рефинансирање њихових буџета, као што је то већ учинила Бањалука.

“Рефинансирање треба да иде у стварање нових ликвидних средстава, која ће бити преусмјерена за помоћ предузетницима, те малим и средњим предузећима”, рекао је Шупут.

Он је додао и да свака локална заједница треба да препозна шта је то потенцијал за њен економски развој, те да се ради на субвенционисању камата и растерећењу локалне привреде, али и да се уложе напори да се задрже млади људи.