БАЊА ЛУКА, 16. децембра – Политичко-економски савјет ДЕМОС-а сматра да се у Републици Српској питању пронаталитетне политике мора приступити надстраначки, наднационално и стратешки како би ова политика била у средишту развоја друштва, изјавио је данас у Бањалуци предсједник овог савјета Миле Дмичић.

“У области популационе политике морамо сачинити квалитетна документа, али и нормативна рјешења, што значи и закона којим би био обезбијеђен стабилан материјални и нематеријални ниво подршке. Потребно је формирати посебно министарство за породицу и демографију и основати фонд за подстицај рађања дјеце”, рекао је новинарима Дмичић након сједнице Политичко-економског савјета ДЕМОС-а.

Он је истакао да ће ДЕМОС захтијевати систем мјера којим ће пронаталитетна политика бити стављена у средиште економског, друштвеног и сваког другог развоја друштва.

“Демографски развој, односно популациона политика и подстицај рађања је за Политичко-економски савјет ДЕМОС-а стратешко и витално национално питање. То је основни услов и темељ опстанка и развоја Републике Српске”, додао је Дмичић.

Предсједник Организације Актива жена ДЕМОС-а Радмила Kоцић Ћућић каже да су алармантни подаци када је ријеч о популационој политици, а примјер јесте да је од 2008. године до сада 28.000 ученика мање у основним школама.

“Зато морамо стратешки приступити рјешавању овог проблема. Израда стратешког документа и пратећих акционих планова, мјере реализације и носиоци активности морају бити приоритет”, рекла је она.