БАЊАЛУKА, 27. априла – Шеф Kлуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић потврдила је да је посланички Kлуб ДЕМОС-а упутио амандман о повлачењу Закона о очувању и развоју породице из Програма рада Народне скупштине за ову годину.

„Имајући у виду ситуацију везану за корона вирус, која је и даље, нажалост актуелна, а и с обзиром на то да израда закона који смо предложили повлачи за собом измјену и низа других закона, није реално очекивати да се тај Закон донесе у овој години. Ради се о комплексном подухвату и из наведених разлога ми смо повукли наш приједлог. То, међутим, не значи одустајање од овог приједлога. Наш стручни тим у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта у наредном периоду бавиће се овом важном проблематиком, а све у циљу да поставимо ствари онако како јесу, а то је да је породица основна ћелија друштва и да је здрава породица основа за стварање једног бољег, праведнијег, хуманијег и здравијег друштва”, рекла је Стевановићева у обраћању у Народној скупштини Републике Српске.

Она је истакла да је правни положај породице, посебно њена заштита, прилично добро регулисано Уставом Републике Српске и многим другим законским прописима, попут Закона о дјечијој заштити, Породичног закона и Закона о социјалној заштити.

Међутим, додала је, да ДЕМОС сматра да се свака област може увијек унаприједити.

„Наше мишљење је да пронаталитетну политику у наредном периоду морамо да одвојимо од социјалне политике, као што је то урадила и већина европских земаља. Пронаталитетна политика мора, прије свега, да се базира на прогресивним принципима који ће ићи у правцу стварања, одржања, развоја и функционисања породице и у том контексту три основна циља пронаталитетне политике би била – пораст живорођене дјеце, затим консолидација породице, њено очување и развој и функционалан допринос друштву, те одржање породице која ће да буде носилац привредног развоја“, рекла је Стевановићева.

Она је појаснила да би евентуално усвајање Закон о развоју и очувању породице подразумијевало измјену низа других законских прописа који регулишу ову област, прије свега Закона о дјечијој заштити, као и промјене у организационом смислу Фонда дјечије заштите и самог Министартсва породице, омладине и спорта.

„Наиме, ми смо мишљења да се Фонд дјечије заштите треба да реорганизује на начин да му се смање средства и да у надлежности Фонда остану само дјеца која су у стању социјалне потребе, а да се с друге стране оснује Фонд за очување и развој породице који би се бавио управо развојним стварима који би ишли у правцу подстицаја рађања, стварања породице и њеног функционисања. Такође, мишљења смо да у наредном периоду треба реформисати Министарство породице, омладине и спорта на начин да постоје два – једно само породице, а друго Министарство спорта и омладине. Ово наравно не подразумијева повећање броја запослених, него прерасподјелу запослених и у Фонду дјечије заштите, као и у садашњем Министарству. Међутим, имајући у виду ситуацију у којој се тренутно налазимо у овој години и са Ковидом 19 и да улазимо у мај мјесец када усвајамо програм рада Народне скупштине, као и након консултације са ресорним Министарством, одлучили смо да амандманом повучемо наш приједлог, просто из разлога да не остане предложени закон мртво слово на папиру и да јавност не сматра да је ово неки политикански потез нашег Kлуба“, истакла је Стевановићева.