БАЊА ЛУКА, 05. фебруар – Када на јавној сцени започну неки нелогични и неразумни догађаји са скривеним разлозима онда то називамо народним говором „лов у мутном“. Онај који је приредио покушај смјене начелнице Дрвара Душице Рунић нанио је штету грађанима Дрвара, прије свега,али је покушао нанијети штету и специјалним везама Републике Српске и Србије. Ако руководство Србије и Републике Српске помаже грађанима Дрвара, откуд било коме право да одмаже и дестабилизује власт у овој општини покушајем смјене начелнице.

Начелници Рунић, кадру СНСД-а, изгласали су неповјерење одборници из ДНС-а, СП-а и СНС-а, уз подршку ХДЗ 1990. Овдје логике нема, али тамо гдје нема логике има личних и групних интереса и мешетара разних врста који имају утицај и моћ само зато што су коалициони партнери СНСД-а, али су увијек спремни „забити нож у леђа“ том истом СНСД-у само кад им се укаже прилика и када имају интерес. Да ствар буде још гора и одборници СНС-а, који носи назив као и Вучићева странка, били су против начелнице из СНСД-а у вријеме када предсједници, СНСД-а, Милорад Додик и СНС-а Александар Вучић, заједно раде на помоћи општини Дрвар. Да поменемо и конструктиван став ХДЗ-а БиХ и Драгана Човића који су подржавали начелницу и својим дјеловањем нису нигдје отежали реализацију помоћи коју је Дрвар добио од Србије.

Колика је „глад“ за личним интересом и спремност да се моћ, добијена од других, злоупотријеби против истих тих других, свједочи и одлука Централне изборне комисије БиХ која се изјаснила да је смјена начелнице Дрвара била нелегална, односно противзаконита. Наиме, према члану 11.Закона о избору, престанку мандата, опозиву и замјени начелника општина Федерације БиХ, опозив није могућ у години одржавања локалних избора. Начелница Дрвара остаје да врши свој мандат, остаје и брука оних који су покушали да њеном смјеном дестабилизују власт у Дрвару, али остају и питања. Може ли владајућа коалиција у Републици Српској овако функционисати? Може ли неко, ко је припадник коалиције, добије мандат и моћ пристанком СНСД-а, а да потом на локалном нивоу ради против истог тог СНСД-а? Здрава логика нам налаже да се не може тако радити и овај проблем се треба под хитно ријешити да се брука више не понавља.Онај ко „лови у мутном“ заслужује да га и „мутна вода“, под хитно, однесе са функције.

Пише: Радомир Нешковић