МОСКВА, 23. маја – „Заинтересовани смо за досљедно провoђење Дејтонског споразума и развој сарадње Русије и Републике Српске. Русија Републику Српску сматра главним политичким и економским партнером у Босни и Херцеговини и вјерујемо да ће ова ваша посјета ојачати нашу међупарламентарну сарадњу, али и укупне односе између Русије и Републике Српске“.

Рекла је то предсједницa Савјета Федерације Федералне скуштине Валентина Матвијенко током сусрета са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем о којој руски медији опширно извјештавају.

“Руска газета” истиче да руске власти веома цијене конструктивну сарадњу са Републиком Српском и да су опредијељене за јачање свих видова те сарадње, а посебно за стално јачање међупарламентарних односа.

“Радо се сјећамо наше посјете прошле године, пријатељске атмосфере, гостопримства и топлине с којом је дочекана наша делегација у Републици Српској”, преноси “Руска газета” ријечи Валентине Матвијенко.

“Руска газета” пише и да је предсједник Народне скупштине Српске истакао да је прошлогодишња посјета Валентине Матвијенко Републици Српској била важан догађај не само за њене становнике, већ и за цијелу Босну и Херцеговину, те је упутио позив делегацији Руске Федерације да поново посјети Републику Српску који је госпођа Матвијенко прихватила.

Медији преносе и изјаву предсједника Чубриловића да су Срби у Босни и Херцеговини захвални Русији на подршци коју им пружа.

“Наша посјета Руској Федерацији важна је за цијелу земљу, а не само за Републику Српску. Наш сваки корак према Русији помно се прати и он код једних изазива одобравање, а код других бијес. Када је ријеч о Репубици Српској, ми сматрамо да је сарадња са Русијом веома важна и да се њени ставови не могу и не смију игнорисати, него напротив”, рекао је Чубриловић.

Како извјештавају руски медији, на састанку је било ријечи о питањима билатералне сарадње, те јачању културних и политичких односа Руске Федерације и Републике Српске.

Саговорници су сагласни да се ставови Русије и Српске подударају када је ријеч о већини међународних питања.

“Свјесни смо да су патриотске снаге, заинтересоване за досљедно провођење Дејтонског споразума и развој сарадње с Русијом, на посљедњим изборима добиле веома широку подршку становника Републике Српске”, рекала је Матвијенко, а извјештавају руски медији.

Медији преносе и ријечи предсједника Чубриловића који је истакао да се бивши предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је сада предсједавајући Предсједништва БиХ, нада сусрету с руским предсједником Владимиром Путином током Међународног економског форума у Санкт Петербургу почетком јуна.

Предсједник Народне скупштине након састанка са Валентином Матвијенко дао је интервју за телевизијски канал Вместе-РФ.

Он ће се данас, другог дана званичне посјете Москви састати са посланицима руске Думе Јевгенијем Примаковим, који је и предсједник организације Руска хуманитарна мисија, те Анатолијем Карповим, који је бивши свјетски шампион у шаху.

Касно послије подне планиран је и сусрет предсједника Чубриловића са предсједником Комитета за међународне послове Савјета Руске Федерације Константином Косачевим.

Неке од текстова можете погледати на сљедећим линковима:

https://theworldnews.net/ru-news/matvienko-v-rossii-dorozhat-kontaktami-s-respublikoi-serbskoi

http://vmeste-rf.tv/news/russian-senators-and-the-delegation-of-the-republic-of-srpska-discussed-the-issues-of-cooperation/

https://rg.ru/2019/05/21/matvienko-v-rossii-dorozhat-kontaktami-s-respublikoj-serbskoj.html

https://news.rambler.ru/politics/42213851-matvienko-priglasili-posetit-respubliku-serbskuyu/

https://www.pnp.ru/politics/eks-glava-respubliki-serbskoy-nameren-rasskazat-vladimiru-putinu-o-polozhenii-serbov-v-bosnii-i-gercegovine.html

https://runews.online/matvienko-priglasili-posetit-respu/

https://www.postsovet.ru/blog/russia/1079232.html