БАЊА ЛУKА, 07. јуна – Члан Политичког савјета ДЕМОС-а Матеј Савић изјавио је данас Срни да су бошњачки политички представници у волунтаристичкој политичкој офанзиви с циљем докидања државотворности, дејтонског статуса и надлежности Републике Српске.

“Тренутна ситуација у БиХ, проузрокована оваквим дјеловањем, дошла је до тачке кључања. Посљедњи случај у вези са одлукама о декларацији и закључцима Народне скупштине Републике Српске доказује да владавине права у БиХ нема и да доминира чисти политички волунтаризам”, рекао је Савић.

Он је упозорио да је политички волунтаризам присутан и у Уставном суду БиХ, што је прворазредни парадокс, додајући да Бањалука и Сарајево егзистирају у два различита универзума.

“Владавине права нема, јер се акти парламента, а који имају политички карактер и имају за циљ успостављање јавних политика нигдје у континенталној Европи не могу наћи пред уставним судовима”, нагласио је Савић.

Према његовим ријечима, ово је јединствен случај у цивилизованом свијету да се кроз спрегу институција покушава прекројити цјелокупни државноправни поредак.

“Ово је тешка реалност у којој институције поретка нападају исти тај поредак на основу којег постоје, посебно у вези са разматрањем одлука високих представника”, истакао је Савић.