БАЊА ЛУКА, 13. децембра – Ближи се прва годишњица постојања Демократског савеза – Демос, будући да је та странка званично формирана 22. децембра 2018.

Са Слободаном Станаревићем, предсједником Градског одбора Демоса у Бањалуци и начелником Одјељења за просторно уређење у бањалучкој Градској управи, разговарамо о политичком путу који је ова партија прешла у том периоду.

– Да ми сада неко каже да ово морамо урадити за годину дана, захвалио бих му се и отишао да поново будем инжењер. Правити странку у овом времену и без средстава могу да поредим са немогућим, док сам, с друге стране, поносан на сав тај пут који смо прешли и успјели. Хвала људима који су подржали Недељка Чубриловића и нас око њега и хвала медијима на промоцији. Сви су били ту кад је требало – каже Станаревић.

Након недавног конституисања Младих Демоса на нивоу РС, Недељко Чубриловић је изјавио да је завршен процес организовања странке. Како изгледа инфраструктура Демоса послије свих тих процедура?

Тачно је да смо са младима заокружили циклус и инфраструктуру странке на републичком нивоу, која сада има и главу и реп. Остало је још да оформимо програмске одборе – за економију, пољопривреду, саобраћај и друге секторе – и то је ниво који имају све странке које постоје 10 и више година. За Градски одбор Демоса у Бањалуци могу рећи да је до сада на изузетном степену озбиљности и рада. Формирано је 45 мјесних одбора који су распоређени на 13 рејона. У припреми је још пет мјесних одбора и то је број с којим улазимо у изборе.

Да ли је Демос започео припреме за локалне изборе у Бањалуци и, ако јесте, шта оне подразумијевају?

Имам осјећај да изборни циклус нама траје од оснивања, јер смо одрадили толико састанака и одлазака на терен, да ће нам бити потребно још енергије да не посустанемо. Радимо свакодневно на терену, сагледавамо потребе нашег народа, организујемо дружења са грађанима, и формална и неформална, помажемо око инфраструктуре по градским и сеоским подручјима, ускоро ћемо имати пар донација и хуманитарних акција. Ето, тек смо проходали, али смо много урадили.

Са каквим амбицијама, у смислу резултата, чекате наредно изјашњавање грађана Бањалуке и РС?

Демос је сада друга странка по броју одборника у владајућој коалицији у Бањалуци, а то ће и остати након избора 2020. године. Нисмо странку правили да бисмо трајали до избора, већ за сва времена.

Како гледате на повремена истраживања јавног мњења, која баратају са прилично широким распоном процената приписаних Демосу, од веома солидног до симболичног рејтинга?

Истраживања као истраживања. Мислим да је, што се тиче Демоса, још рано за анкете и сагледавање стања, јер имамо паметнија посла у овом тренутку. Прије свега мислим на препознатљивост Демоса као политичког субјекта и раздвајање појма од странке са којом смо се разишли.

Има ли истине у процјенама посматрача политичких кретања да је могуће да Демос и НДП изађу заједно на локалне изборе крајем 2020. године, бар кад је о Бањалуци ријеч, у виду коалиције или већег степена интеграције?

Г. Чубриловић и г. Чавић су разговарали о неком степену интеграције, али конкретне кораке још нисмо добили, да бисмо кренули у реализацију. Лично мислим да ова два субјекта, ако се удруже на било који начин, могу да направе изванредне резултате. Хоћу да додам да ја јесам за овај шоу.

Осим редовне комуникације коју, као начелник одјељења у Градској управи, имате са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, у септембру сте предводили делегацију Демоса на званичном састанку са њим, као предсједником ГО СНСД-а. Какви модалитети сарадње су тада усаглашени?

И на једном и на другом плану имамо добру сарадњу. Тачно је да смо имали разговоре, предводио сам компетентну делегацију. Изнијели смо низ приједлога и вјерујем да је градоначелник задовољан нашим иницијативама. Поред тога, напомињем да је клуб одборника Демоса преискусан и веома дуго је у разним градским проблематикама, па њихови приједлози имају тежину код рјешавања проблема. Игор није лак преговарач, али, кад се нешто договорите, то испоштује, што изузетно цијеним код њега.

Опозициони кругови имају амбициозан однос према сљедећим изборима у Бањалуци. Како гледате на њихова очекивања, као и на политички стил најекспонираније особе у том дијелу политичке сцене када је у питању бањалучка градска проблематика – Драшка Станивуковића?

Стално напомињем – рјешење, а не проблем, па такав став имам и о опозицији – дајте рјешења. Знам да имају амбиције везане за Бањалуку, али, узалудан труд, свирачи. Драшка знам као одборника у Скупштини града. Имали смо доста коректан однос, амбициозан је и млад, вјерујем да ће некад бити дио конструктивне политичке сцене. Лично ми смета што често улази у сфере у којим су му компетенције сведене на минимум.

(С. Бижић)